De ce mâncăm friptură de vită în sânge, dar nu și de pui? În timp ce carnea de vită poate fi preparată și consumată „rare”, adică „în sânge” - fiind chiar principala opțiune a multora - nu același lucru se poate spune și despre cea de pasăre Care e diferența dintre cele două tipuri de carne ce duce la acest lucru?
De ce mâncăm friptură de vită în sânge, dar nu și de pui? Diferența dintre cele două tipuri de carne
Friptura de vită gătită în sânge este o delicatesă pentru mulți oameni și nu lipsește din opțiunea restaurantelor din toată lumea.
În schimb, indiferent cum ai cere să ți se prepare carnea de pui, ea vine întotdeauna preparată pe-ndelete, fiartă, la cuptor sau prăjită, cu carnea neapărat bine făcută, bine pătrunsă.
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi în papanași pentru rețeta perfectă. Îi face fragezi și buni
De ce se întâmplă acest lucru? Motivul este destul de simplu: localurile respective nu vor să fie date în judecată dacă v-ați confrunta cu o toxiinfecție alimentară.
„Atunci când este gătit, puiul poate fi o alegere nutritivă, dar puiul crud poate fi contaminat cu germeni Campylobacter, Salmonella sau Clostridium perfringens”, explică Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citat de IFL Science.
Carnea de pui trebuie întotdeauna gătită bine, pentru a elimina riscul unei toxiinfecții alimentare - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
„Dacă mâncați pui insuficient fiert, puteți face o toxiinfecție alimentară, numită și toxiinfecție alimentară. De asemenea, vă puteți îmbolnăvi dacă mâncați alte alimente sau băuturi care sunt contaminate de pui crud sau de sucurile acestuia”, a mai adăugat instituția.
În schimb, fripturile de vită pot fi consumate crude, deoarece sunt bucăți unice de mușchi. Aceasta înseamnă că bacteriile prezente în timpul sacrificării sau manipulării ulterioare sunt, în general, limitate la partea exterioară a cărnii.
Acestea pot fi îndepărtate prin prăjire la o temperatură ridicată, lăsând interiorul în sânge, dar friptura putând fi consumată în siguranță.
Citește și: Primele fripturi din carne de vită cultivată în laborator au primit undă verde pentru comercializare
Puiul, deși este de asemenea disponibil în bucăți mari, are o structură mai poroasă decât carnea de vită.
Aceasta înseamnă că agenții patogeni pot pătrunde mai adânc în carne. Pentru a vă asigura că acest tip de carne poate fi consumat în condiții de siguranță, trebuie să o gătiți până la capăt, ceea ce înseamnă că un hamburger de pui făcut „mediu în sânge” este exclus din meniu pentru oricine care nu este și un fan al diareei.