Suplimentul natural, denumit și ca „aurul roșu”, care produce colagen și previne bolile. Iată ce remedii are pentru organism și în ce alimente îl regăsim
Suplimentul natural care este denumit și „aurul roșu”
Potrivit Fundației Spaniole pentru Inimă, antioxidanții sunt compuși sintetizați de plante în diferitele lor părți, caracterizați prin faptul că au grupări hidroxil (OH) legate între ele. Cu alte cuvinte, sunt substanțe naturale sau artificiale care pot preveni sau întârzia unele tipuri de deteriorare a celulelor.
Funcția pe care o joacă în organism este esențială, deoarece reduc stresul oxidativ, o problemă care se agravează odată cu vârsta și care apare atunci când există prea multe molecule instabile numite radicali liberi în organism. Când le ingerăm, ne protejăm de boli și întârziem îmbătrânirea celulară.
Citește și: Peste 2,5 milioane de români, alergici la ambrozie. Recomandările medicilor pentru cei sensibili
Antioxidantii au o mare capacitate estetica si prin combaterea actiunii radicalilor liberi ajuta la reducerea ridurilor precoce, a lipsei de luminozitate pe fata si chiar a petelor. Sunt prezente în multe alimente pe care le cunoaștem, dar una dintre cele mai eficiente se numește astaxantina .
Astaxantina este un compus natural din familia carotenoidelor. Este prezent în somon, păstrăv, creveți și homari; întrucât este responsabil pentru culoarea pe care o au aceste organisme și este considerat unul dintre cei mai buni antioxidanți din lume.
Acest pigment este responsabil pentru tonurile roșii, portocalii și roz pe care le au diverse specii marine precum cele deja menționate. Nu numai că are un rol estetic, ci joacă și un rol crucial în protecția celulară a acestor organisme.
Adevărul este că organismul nostru este capabil să sintetizeze antioxidanți; Totuși, are nevoie de altele care pot fi realizate doar cu o dietă variată și echilibrată și cu ajutorul unor compuși naturali ca acest tip. În acest fel, nu doar ne protejăm sănătatea, dar promovăm îmbătrânirea sănătoasă.
În acest context, astaxantina a devenit opțiunea ideală pentru mii de oameni și experți. Din punct de vedere al sănătății, s-a dovedit a fi mult mai puternic decât alți antioxidanți mai cunoscuți , cum ar fi vitamina C sau beta-carotenul.
Beneficiile astaxantinei
Fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți de pe piață, astaxantina ajută la întârzierea îmbătrânirii, protejează ADN-ul și poate preveni dezvoltarea diferitelor boli degenerative. S-a demonstrat că are un impact asupra sănătății cardiovasculare, deoarece contribuie la reducerea inflamației și scade colesterolul rău (LDL).
Un alt dintre beneficiile sale cheie este capacitatea sa de a îmbunătăți rezistența fizică și de a promova recuperarea musculară. Prin reducerea oboselii și a leziunilor musculare după efort, astaxantina este foarte apreciată în domeniul sportului. Poate ameliora durerile musculare și articulare, care sunt utile și persoanelor care suferă de boli precum artrita.
Citește și: Ai 15 zile ca să îndepărtezi ambrozia din grădină și livadă. Ce riști dacă nu o faci
Sănătatea ochilor este beneficiată și de astaxantina, deoarece este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică și să ajungă în retină, unde ajută la protejarea ochilor de efectele nocive ale luminii ultraviolete și oboselii vizuale .
Un alt dintre cele mai interesante aspecte ale astaxantinei este potențialul său de a îmbunătăți aspectul pielii. Proprietățile sale antioxidante protejează derma de daune cauzate de razele ultraviolete și de alți agenți de mediu. De asemenea, promovează hidratarea și regenerarea celulară, astfel încât pielea să pară mai tânără, mai fermă și mai sănătoasă.
Astaxantina este comercializată în principal ca suplimente alimentare și este disponibilă într-o varietate de forme. Cele mai comune sunt capsulele sau tabletele , care de obicei conțin extracte de Haematococcus pluvialis, microalgele bogate în astaxantină. Se găsește și în prezentări lichide sau pulbere.
Pentru a-l consuma depinde de forma pe care o alegem, desi in general este o capsula pe zi. Cu toate acestea, astaxantina este prezentă și în anumite alimente din fructe de mare, cum ar fi somonul sălbatic, păstrăvul și crustaceele, astfel încât consumul acestor alimente poate fi o altă modalitate naturală de a obține acest carotenoid.