Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2024 - 07:22
Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? - Foto: Freepik
Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? - Foto: Freepik
Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ

Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? Despre ce lapte este vorba ți ce beneficii are pentru organism?

SHARE

Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar. Cât costă? Despre ce lapte este vorba ți ce beneficii are pentru organism?

Laptele neobișnuit, probioticul care combate îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar

Au fost mereu alături de noi, dar în ultimii ani alimentele probiotice au devenit mult mai interesante. Studiile științifice au arătat că bacteriile din intestinul nostru sunt mai importante decât ni s-a spus și, din acest motiv, au fost pe buzele tuturor în România în ultima vreme.

Citește și: Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor

Probioticele sunt, așa cum sunt definite de Organizația Mondială a Sănătății, „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate gazdei”. Realitatea este că sunt mai prezenți decât credem, în alimente precum iaurtul sau cele mai recente care au câștigat faimă, chefirul.

Deși aceste două alimente sunt în prezent renumite în întreaga lume pentru beneficiile lor, multe altele, cum ar fi laptele de iapă , se pot lăuda și că acționează ca un probiotic natural, precum și cu beneficii excelente care pot promova o sănătate bună.

Laptele de iapă este un aliment care a fost consumat de secole în diverse culturi, în special în Asia Centrală, unde îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate. În ultimii ani, a fost subiect de studiu în diferite investigații  datorită asemănărilor sale cu laptele mamar, în special în ceea ce privește proporția de proteine ​​și conținutul scăzut de cazeină.

Beneficiile laptelui de iapă pentru organism

Acest tip de lapte este mai asemănător cu laptele uman decât cu cel de vacă, ceea ce îl face mai ușor de digerat și potrivit pentru persoanele cu sensibilitate la alte tipuri de lapte. Conține o proporție mai mică de grăsimi, care sunt bogate în acizi grași polinesaturați benefici, precum omega-3 și omega-6, care susțin sănătatea cardiovasculară și sistemul nervos. 

Laptele de iapă furnizează proteine ​​precum albumina și lactoferina, vitamine precum A, C și D, precum și minerale esențiale precum calciu, magneziu și zinc, toate acestea fiind esențiale pentru menținerea oaselor puternice, a pielii sănătoase și a unui sistem imunitar robust.

Aceste tipuri de vitamine, precum C, sunt deosebit de benefice în combaterea îmbătrânirii premature. Fiind un antioxidant puternic,  are rolul de a neutraliza moleculele numite „radicali liberi” pentru a minimiza daunele pe care le pot provoca celulelor noastre.

Citește și: Cataplasma cu muștar, leacul secret al bunicilor contra răcelilor. Cum se prepară semințele plantei?

Datorită prezenței lactoferinei și a altor peptide bioactive, laptele de iapă stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și virale. Proprietățile sale antioxidante ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și de stresul oxidativ, un factor legat de îmbătrânire și boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, laptele de iapă este apreciat în special ca probiotic natural datorită capacității sale de a promova sănătatea intestinală . Conține o concentrație mare de bacterii lactice și alte microorganisme benefice care ajută la echilibrarea microbiotei intestinale, favorizând o mai bună digestie și absorbție a nutrienților.

Deși există multe persoane care au intoleranță la laptele de vacă, laptele de iepe poate fi foarte util pentru persoanele care suferă de probleme digestive, precum sindromul de colon iritabil, sau chiar pentru cei care au experimentat dezechilibre în flora lor intestinală din cauza utilizării prelungite a antibioticelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te