Toate aceste crame, din Chile până în China, iau în serios această misiune, urmărind să livreze cele mai bune vinuri, respectând în același timp pământul pe care își cultivă strugurii.
Ele se bazează pe îmbunătățiri naturale ale vinurilor lor pentru a crea gustul de natural perfect pentru masa de Paște.
Vinurile de la aceste crame sunt disponibile în magazinele din întreaga lume, astfel încât, chiar dacă nu puteți vizita podgoria, veți avea pe masă vin produs în mod sustenabil.
Armonie naturală
Ferma viticolă Hiyu, Hood River, Oregon
Această cramă sustenabilă, situată la circa 35 de kilometri distanță de Muntele Hood, folosește metode organice și biodinamice în cultivarea strugurilor săi.
Fiind o adevărată fermă, există și animale care ajută la întreținerea terenului, atât prin consumul de iarbă, cât și prin crearea de compost.
Această cramă rustică găzduiește degustări care includ nu doar vin, ci și o selecție de alimente de proveniență locală, de la mese ușoare, la cine în stil familial.
Scenic, nu sintetic
Podgoriile ecologice Southbrook, Ontario, Canada
Un teren de 60 de hectare în Peninsula Niagara, Southbrook, a fost prima proprietate viticolă canadiană certificată atât organic, cât și biodinamic, pentru podgoria și crama sa.
Nu folosește pesticide sintetice, îngrășăminte chimice, tehnologie modificată genetic sau bioinginerie. Bucurați-vă de degustări de vinuri împreună cu mese care variază de la arancini la chipsuri de alge marine.
O recoltă florală
Antiyal, Regiunea Metropolitana, Chile
Viticultorul Alvaro Espinoza are zeci de ani de experiență și este unul dintre cei mai importanți experți în producția de vinuri organice și biodinamice din Chile.
Podgoria sa folosește metode unice pentru a menține pământul fertil, inclusiv flori medicinale fermentate amestecate cu gunoi de grajd pentru a hrăni rădăcinile și a menține un echilibru nutritiv corect.
Experimentați o degustare de vinuri cu Espinoza, faceți un tur al podgoriei, bucurați-vă de un picnic pe îndelete cu o priveliște uimitoare sau rezervați terenul pentru un eveniment privat sau o nuntă.
Excursie de o noapte
Vinăria Ode, Cartaxo, Portugalia
Ode Winery, cuibărită în peisajul pitoresc portughez, tocmai a produs prima sa recoltă în 2022. Strugurii săi sunt cultivați după principii organice, durabile și regenerative.
Ode Farm & Living își propune să mențină biodiversitatea naturală a zonei și să le servească vizitatorilor săi la masă produse naturale din fermă.
Stațiunea de wellness și experiența glamping, centrată pe aceste idealuri, se va deschide în curând, iar spațiile pentru evenimente vor fi deschise pentru petreceri private, începând cu luna aprilie.
Perechea perfectă
Domeniul Nicolas Paget, Rivarennes, Franța
Această cramă organică, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, oferă o listă extinsă de activități care să însoțească degustarea de vinuri.
Faceți un tur ghidat al pivnițelor, plimbați-vă prin podgoria întinsă sau bucurați-vă de un picnic în mijlocul acestei destinații de vis, cu alimente locale care întregesc degustarea de vinuri roșii, rosé sau albe.
Puteți chiar să faceți o plimbare cu un Segway sau un scuter electric prin frumoasa zonă rurală de pe Valea Loarei înainte de degustare.
Sezonul solar
Blaxsta Vingård, Flen, Suedia
Vinurile produse de această afacere suedeză sunt rezultatul soarelui de la miezul nopții și al luminii nordice, zona având cu 25 la sută mai multe ore de lumină decât sudul Franței.
Blaxsta Vingård și-a perfecționat procesul de cultivare a strugurilor organici și a vinului natural pentru a fi alimentat cu lumină solară, fără aditivi.
Rezervați un sejur în spațiile hoteliere unice ale podgoriei (inclusiv într-o clădire din secolul al XVII-lea) pentru o experiență de neuitat.
Notă de istorie
Klein Constantia, Constantia, Africa de Sud
Cu rădăcini în anii 1600, Klein Constantia a fost atât de apreciată de secole, încât se spune că Napoleon Bonaparte a cerut o sticlă de vin din podgoria respectivă pe patul de moarte.
Proprietarii podgoriei se consideră custozi ai pământului, adoptând practici biodinamice și organice și creând un tampon natural între vița de vie și zonele sălbatice de pe proprietatea de 146 de hectare.
Câștigătoare a trofeului World Wildlife Foundation Conservation Champion în anul 2011, sala de degustare este deschisă șapte zile pe săptămână pentru vizitatori.
Garden Variety
Ixsir, Basbina, Liban
Această cramă se află mai sus decât majoritatea celorlalte, la 1.900 de metri deasupra nivelului mării. Cele trei linii de vinuri produse sunt toate realizate în mod durabil, compania lăudându-se că „utilizează cu 75% mai puțină energie decât orice alt producător de vinuri din lume“.
Vizitatorii se pot bucura de împrejurimi în grădina podgoriei care deține cel mai mare acoperiș „verde“ din Liban, situat deasupra pivniței de depozitare aflată 40 de metri adâncime.
Organic din Orientul Îndepărtat
Podgoria Puchang, Valea Turpan, China
Această cramă organică se află la aceeași latitudine cu regiunea Bordeaux din Franța - deși la peste 6.437 de kilometri mai la est.
A fost fondată în anul 1975, având ca bază principiile neintervenției umane și cultivării intruzive în procesul de producție a vinului.
Cumpărătorii interesați pot achiziționa online vinul sau pot degusta un pahar la o serie de hoteluri de lux din întreaga lume, inclusiv Mandarin Oriental, Ritz-Carlton și Four Seasons.
O metodă kosher
Vinurile Harkham, Pokolbin, Australia
Situată în New South Wales, Harkham Wines se remarcă prin faptul că este atât o cramă sustenabilă, cât și singura complet kosher din Australia.
Această mică afacere de familie nu folosește fungicide sau pesticide și se bazează pe culegerea manuală a strugurilor pentru a asigura o calitate superioară vinului.
Opriți-vă la Cellar Door pentru o degustare de vin, lichior de ciocolată sau hidromel făcut cu fulgi de aur de 24 de carate și apoi înnoptați chiar pe proprietate, la Windarra Lodge sau Harkham House.