Trucul prin care poți mânca cartofi în timp ce ești la dietă. Are beneficii neștiute pentru sănătate. Ce spun specialiștii și cum poți să îi gătești pentru a te ajuta să slăbești?
Trucul prin care poți mânca cartofi în timp ce ești la dietă
Cartoful este adesea subestimat în ceea ce privește acest lucru benefic de vânzare nutriționale, fiind văzut doar ca o sursă de carbohidrați. Cu toate acestea, el oferă o gamă largă de nutrienți esențiali și are diverse beneficii pentru sănătate.
Cartofii conțin vitamina C, importantă pentru susținerea sistemului imunitar și pentru sănătatea pielii. Sunt o sursă excelentă de vitamina B6, care ajută la funcționarea sistemului nervos și la formarea celulelor roșii din sânge. Conțin potasiu, un mineral esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru sănătatea inimii.
Cartofii conțin antioxidanți precum flavonoidele, carotenoidele și acizii fenolici, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Acești antioxidanți pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Potasiul din cartofi ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu din organism, ceea ce poate contribui la reducerea tensiunilor arteriale.
Fibrele, magneziul și calciul contribuie, de asemenea, la un sistem cardiovascular sănătos.
Cartofii sunt o sursă importantă de fibre alimentare, mai ales atunci când sunt consumați cu coaja. Fibrele ajută la menținerea tranzitului intestinal și previn constipația.
Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei
Conțin amidon rezistent, care acționează ca un probiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin și sănătatea intestinală.
Fibrele din cartofi dau o senzație de sațietate, reducând pofta de mâncare și contribuind la controlul greutății.
Deși au carbohidrați, cartofii fierți sau copți au un indice glicemic moderat, ceea ce înseamnă că eliberează energia treptat, prevenind fluctuațiile rapide ale glicemiei.
Vitamina C, vitamina B6 și antioxidanții ajută la regenerarea pielii și la menținerea elasticității.
Cartoful crud aplicat pe piele poate reduce inflamațiile și poate ajuta la calmarea arsurilor sau a iritațiilor minore.