Plasticul de culoare neagră utilizat în jucăriile pentru copii, în recipientele pentru mâncare la pachet, în ustensilele de bucătărie și în tăvilele pentru carne și produse alimentare poate conține niveluri alarmante de substanțe ignifuge toxice.
Acest lucru se întâmplă în procesul de reciclare, când substanțele ignifuge se pot scurge din produsele electronice și ajung în masa plastică, care apoi e refolosită, potrivit unui nou studiu.
Ustensilele de bucătărie din plastic negru sunt toxice. Ce alte obiecte sunt periculoase și de ce?
Substanțele ignifuge sunt un grup divers de substanțe chimice care se adaugă materialelor fabricate, cum ar fi materialele plastice și textile. Se activează în prezența unei surse de aprindere și împiedică sau încetinesc dezvoltarea ulterioară a flăcărilor printr-o varietate de mecanisme fizice și chimice diferite.
Cele mai periculoase substanțe ignifuge pe care studiul le-a găsit în produsele de consum sunt aceleași utilizate în carcasele electronice ale televizoarelor și ale altor produse electronice, a spus Liu, conform unui articol al CNN.
„Se pare că materialele plastice folosite la fabricarea produselor de consum au fost contaminate cu substanțe ignifuge din cauza unor greșeli în reciclarea deșeurilor electronice”, a spus ea.
Citește și: Produsele vândute de 2 site-uri celebre au substanțe toxice și de sute de ori peste limita maximă
O tavă de sushi din plastic negru conținea 11.900 de părți pe milion de decabromodifenil eter ignifug, pe scurt decaBDE. Această substanță chimică face parte din clasa polibromuraților difenil eteri, sau PBDE, de substanțe ignifuge.
Pericole pentru sănătate
Conform unui studiu realizat în aprilie 2024, persoanele cu cele mai ridicate niveluri de PBDE în sânge aveau cu aproximativ 300% mai multe șanse de a muri de cancer decât persoanele cu cele mai scăzute niveluri.
DecaBDE a fost complet interzis în 2021 de către Agenția pentru Protecția Mediului din SUA după ce a fost asociat cu cancerul, problemele endocrine și tiroidiene, probleme în dezvoltarea fătului și ale funcției neurocomportamentale și toxicitatea sistemului reproducător și imunitar.
În ciuda acestor restricții, decaBDE a fost găsit în 70% dintre probele testate, la niveluri cuprinse între cinci și 1.200 de ori mai mari decât limita Uniunii Europene de 10 părți pe milion, a declarat Liu.
Citește și: Care e gazul deosebit de toxic ce te îmbolnăveşte de cancer la plămâni. Cum îl detectezi?
Pe baza expunerii la ustensile de bucătărie din plastic negru contaminate, cum ar fi spatule și linguri, cercetătorii studiului au estimat că o persoană ar putea fi expusă la o medie de 34,7 părți pe milion de decaBDE în fiecare zi.
„Aș recomanda să nu folosiți plastic negru pentru materialele care intră în contact cu alimentele sau să nu cumpărați jucării cu piese din plastic negru”, a declarat toxicologul Linda Birnbaum, fost director al Institutului Național pentru Științele Sănătății Mediului și al Programului Național de Toxicologie, care nu a fost implicată în studiu.
Aparate electronice cu substanțe ignifuge
Dispozitivele electronice care folosesc substanțe ignifuge ca modalitate de prevenire a incendiilor sunt comune în orice casă.
„O casă conține în medie mai mult de 20 de produse electronice, inclusiv televizoare, smartphone-uri, computere, sisteme de jocuri și tablete. Aceste dispozitive sunt încorporate în viața noastră de zi cu zi, dar ar putea prezenta riscuri suplimentare de siguranță dacă nu ar fi substanțele ignifuge.”
Producătorii utilizează, de asemenea, substanțe ignifuge în canapele, fotolii, scaune de birou, tapițerii auto, scaune auto pentru copii, căptușeli pentru covoare, covorașe de yoga cu umplutură din spumă și articole pentru copii căptușite. De aici, substanțele ignifuge „se pot scurge din produse în aer și apoi se pot atașa la praf, alimente și apă, care pot fi ingerate”, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului.
North American Flame Retardant Alliance, care reprezintă producătorii și utilizatorii de substanțe chimice ignifuge, a declarat pentru CNN că noul studiu nu ține cont de nivelurile reale de expunere la om sau de orice căi de expunere.
„Utilizarea substanțelor ignifuge în electronice și aparate a avut un rol esențial în reducerea rănilor și deceselor cauzate de incendii și în prevenirea distrugerii proprietății”, a declarat Erich Shea, directorul de comunicare a produselor al NAFRA, într-un e-mail.
Citește și: Ce este hidrogenul verde și cum afectează ouăle? Au fost găsite substanțe chimice în aliment
„Reciclarea materialelor plastice din deșeurile electronice este o componentă esențială a unei economii circulare, contribuind la conservarea resurselor și la reducerea impactului deșeurilor din plastic asupra mediului”, a spus Shea.
Birnbaum a declarat pentru CNN că este bine cunoscut faptul că materialele plastice care pot conține sau pot fi expuse la substanțe chimice periculoase nu ar trebui să fie reciclate.
„E un semnal de alarmă legat de faptul că plasticul negru care nu ar trebui să fie reciclat ajunge în tot felul de produse care conduc la expunerea umană”, a spus ea.
Cum ne protejăm?
Experții spun că există modalități prin care consumatorii își pot reduce riscul provocat de substanțele ignifuge.
„Înlocuiți ustensilele de bucătărie din plastic cu opțiuni din oțel inoxidabil sau alegeți articole fără plastic pentru a vă reduce expunerea generală la aditivi nocivi și plastic”, a declarat Liu. „Unii producători au, de asemenea, politici ferme privind eliminarea substanțelor ignifuge din produsele lor, așa că puteți fi un cumpărător atent.”
Ștergerea prafului, curățarea cu mopul și aspirarea în mod regulat vor îndepărta praful care este probabil contaminat cu materiale plastice și alte substanțe chimice îngrijorătoare, în plus față de substanțele ignifuge, a spus Liu. Spălarea frecventă a mâinilor și ventilația adecvată pot ajuta, de asemenea.
„Mulți oameni spală și refolosesc recipientele negre din plastic în care vin alimentele lor”, a spus Birnbaum. „Le spun oamenilor să scoată imediat mâncarea din plasticul negru și să o pună într-un vas din sticlă, oțel inoxidabil sau ceramică.”
Nu folosiți cuptorul cu microunde și nu încălziți recipientele din plastic negru cu alimente, deoarece căldura favorizează scurgerea substanțelor chimice în alimentele cu care intră în contact, a adăugat Birnbaum.
Deși aceste măsuri vor reduce expunerea, consumatorii nu pot face prea multe, a spus Liu.
„Ceea ce arată studiul nostru este că, atunci când substanțele chimice nocive, cum ar fi substanțele ignifuge, pot fi utilizate în mod intenționat în produse precum televizoarele și alte electronice, acestea pot fi reciclate și pot contamina în mod neintenționat alte produse din aval”, a declarat Liu.