Câtă carne de oaie din România se consumă în UE? Țara noastră a devenit „baciul Europei”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.05.2024 - 20:49
Câtă carne de oaie din România de consumă în UE - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
sambra oilor

Câtă carne de oaie din România se consumă în UE? Țara noastră a devenit „baciul Europei”, asigurând un procent important din consumul acesteia de către locuitorii țărilor membre ale Uniunii Europene.

SHARE

Câtă carne de oaie din România se consumă în UE? Țara noastră a devenit „baciul Europei”, conform afirmațiilor pe care le-a făcut, duminică, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a fost prezent la tradiționalul eveniment „Sâmbra oilor” de la Huta Certeze.

Câtă carne de oaie din România se consumă în UE? Țara noastră a devenit „baciul Europei”

Cel mai mare festival al folclorului și tradițiilor oșenești cunoscut ca „Sâmbra oilor” a avut loc duminică, 12 mai, pe dealul de la Huta Certeze, la granița dintre județele Satu Mare și Maramureș.

Obicei străvechi, numit în unele zone și „Ruptul Sterpelor” acesta constă în același „ritual”, ce se repetă an de an: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari de mioare. 

În acest fel, se știe cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul  anului, conform portalsm.ro.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie.

Citește și: De ce se mănâncă miel de Paști? Câte animale sunt sacrificate în România cu acest prilej?

„Sâmbra oilor”, celebrul eveniment de la Huta Certeze - Foto: satumareonline.ro

„Mă bucur că particip astăzi la o tradiţie pe care o respectaţi de ani de zile - Sâmbra Oilor.

Dumneavoastră sunteţi oameni muncitori, dumneavoastră aţi arătat că puteţi duce tradiţiile mai departe şi vă spun că încă de când păşeşti în această zonă simţi mirosul fânului cosit, al brânzei şi al cărnii de oaie preparate după vechile reţete străine. 

Sunt convins că le veţi duce mai departe copiilor şi nepoţilor dumneavoastră. Toate aceste lucruri pe care dumneavoastră le faceţi a făcut ca România să fie clasată în primele două-trei ţări din Uniunea Europeană la carne de oaie.

Și vă mai spun un lucru, în momentul de faţă, România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie”, a declarat Barbu la faimoasa sărbătoare câmpenească, potrivit Agerpres.

Mii de persoane şi oficialităţi au participat la cea de-a 66-a ediţie a sărbătorii Sâmbra Oilor, desfășurată pe dealul de la Huta Certeze, unde au putut admira și un spectacol de cântece şi dansuri populare din zona Oaşului. 

Citește și: De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te