Bătrânii vorbesc despre proprietățile terapeutice ale țuicii și palincii. Reci sau fierte, aceste băuturi alcoolice ar avea unele beneficii pentru sănătate.
Medicii avetizează însă în legătură cu vârsta consumatorului și cantitatea ingerată.
Bunicii foloseau cataplasme cu țuică sau pălincă pentru a scădea febra sau durerea de gât.
Sunt oameni care susțin că țuica este bună pentru boli digestive, de bilă sau de inimă. Doza ideală ar fi de 30 ml/zi
Țuica și palinca, bune pentru sănătate. E dovedit științific. Ce se întâmplă când bei 30 ml/zi?
Un grup de cercetători americani au descoperit într-un studiu că țuica românească ar conține o enzima prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune.
Citește și: Ce amendă uriașă riști dacă faci țuică și palincă la tine acasă? Ce trebuie sa știe românii?
„Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic.
Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române, conforem Click.ro.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat.
Pentru efecte maxime, țuica este indicată ca aperitiv cu 10-15 minute înainte de servirea mesei de prânz (nu la micul-dejun!), pentru ca favorizează absorbția nutrienților din alimente. În acest caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la masă.
Un alt grup de cercetători, de această dată germani, a descoperit în țuică conține șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Deși țuica are un conținut bogat în fier, acest lucru nu înseamnă că anemia se previne printr-o cură cu „suc de prună”, în lipsa unei alimentații corespunzătoare, scrie Doctorul Zilei.
Citește și: La ce temperatură trebuie băută țuica și pălinca? Cum le consumi corect ca să nu te îmbeți?
De asemenea, specialiștii atrag atenția că un consum de ţuică poate afecta nivelul de glucoză din sânge. Este important ca cei care suferă de diabet să evite această băutură.
Totodată, cei care vor să consume alcool, este bine să nu o facă pe stomacul gol, atunci când zahărul din sânge este scăzut, dar nici în timpul mesei.
Este, de asemenea, nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide.
Tot țuica și palinca erau folosite în trecut pentru scăderea febrei sau scăderea durerii de gât. Unii foloseau țuică sau palincă pentru ameliorarea durerilor de dinți.
Cât de bune sunt țuica și palinca fierte
Iarna, mulți români consumă țuică sau palincă fiartă. Dar nici în acest fel nu trebuie consumate în cantități mari.
Citește și: Ai băut țuică? În cât timp iese alcoolemia? Răspunsul oferit de un polițist
Pălinca fiartă ajuta la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic, crește viteza de producere a hemoglobinei și a hematiilor și are un conținut bogat de fier.
Pe de altă parte, recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că atunci „când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.
Este bine de știut că sub nicio formă alcoolul nu se consumă împreună cu medicamente. Iar în cazul minorilor este strict interzisă.