O metodă simplă poate prelungi termenul de valabilitate al ouălor până la 12 luni, iar procesul este mai ușor decât ai crede.
Cum să păstrezi ouăle proaspete până la un an? De ce nu e bine să le pui pe ușa frigiderului
Deși ouăle sunt de obicei păstrate în frigider, ele pot fi congelate pentru o perioadă îndelungată.
Ouăle ținute în ambalajul lor original rămân proaspete până la trei săptămâni în frigider. Totuși, dacă vrei să le folosești mult mai târziu, congelarea este cea mai bună soluție.
Pentru a îngheța ouăle întregi, trebuie mai întâi să le bați ușor, astfel încât albușurile și gălbenușurile să se combine uniform. Amestecul se transferă într-un recipient destinat congelatorului, care trebuie etichetat și sigilat.
Citește și: Alimentul cu beneficii neștiute pentru inimă și memorie. Îl consumi în post și te ajută la slăbit
Astfel, ouăle pot fi păstrate în siguranță timp de un an, însă pentru cel mai bun gust, este recomandat să fie utilizate în termen de patru luni.
Dacă preferi să păstrezi separat albușurile și gălbenușurile, există câteva trucuri:
Citește și: Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?
- Albușurile: Se pun în recipiente sigilate sau tăvițe pentru cuburi de gheață și se congelează.
- Gălbenușurile: Se amestecă cu un vârf de sare (pentru preparate sărate) sau zahăr (pentru deserturi), pentru a preveni coagularea în timpul congelării, apoi se depozitează în recipiente mici.
Când vrei să folosești ouăle congelate, este important să le lași să se dezghețe treptat în frigider, pentru a-și păstra textura și gustul.
De ce nu pe ușa frigiderului?
Depozitarea ouălor pe ușa frigiderului, deși practică, poate afecta prospețimea acestora din cauza variațiilor de temperatură cauzate de deschiderea frecventă a frigiderului.
Este mai bine să le păstrezi pe un raft interior, într-un ambalaj original sau într-un recipient sigilat, potrivit Express.co.uk.
Trebuie să te asiguri că ouăle sunt complet dezghețate înainte de a le consuma. Fie că sunt albușuri, gălbenușuri sau amestecate, ouăle congelate trebuie complet dezghețate înainte de a fi gătite temeinic.
Acestea nu trebuie niciodată gătite direct din congelator. Cel mai bine este să le muți din congelator în frigider cu o zi înainte.