Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat în Harghita. Ciorbele și friptura, ținute la cald

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.02.2025 - 18:25
Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat în Harghita. Ciorbele și friptura, ținute la cald Foto: Facebook/ANPC
Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat în Harghita. Ciorbele și friptura, ținute la cald Foto: Facebook/ANPC
Foto: Facebook/ANPC
Foto: Facebook/ANPC
Foto: Facebook/ANPC
Foto: Facebook/ANPC

Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant din Harghita. Inspectorii ANPC au găsit alimente ținute la temperaturi nepotrivite, iar personalul nu respecta măsurile de igienă.

SHARE

În data de 23.02.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din județul Harghita. Conform sesizării, trei familii din București, însoțite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre București, copiii și adulții au început să se simtă rău, fiind nevoiți să oprească într-o unitate spitalicească din județul Brașov (Rupea).

În urma acestei sesizări, Președintele ANPC Cristian Popescu Piedone în regim de urgență a trimis o echipă de control formată din comisari ai CJPC Harghita și CJPC Brașov, pentru a verifica situația de la fața locului. Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului respectiv.

Trei familii au ajuns la spital după ce au mâncat în Harghita. Ciorbele și friptura, ținute la cald

În urma verificărilor, s-au constatat următoarele neconformități:
 1. Depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite – Nu au fost respectate temperaturile de păstrare pentru anumite produse alimentare, precum piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocănița de văcuță, mămăliga, gulașul, clătitele și prăjiturile, punându-se astfel în pericol siguranța alimentară.

Foto: Facebook/ANPC


 2. Lipsa etichetelor cu elemente de identificare – Unele produse alimentare din unitate nu erau corect etichetate, fapt ce îngreuna verificarea trasabilității acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat șunca, ciolanul, carnea de vită, ceafa de porc și păstrăvul.

Citește și: Restaurant faimos, închis de ANPC: after-school ilegal la subsol. Mizerie și copii expuși riscurilor
 3. Utilizarea instrumentarului neprofesional – Au fost identificate deficiențe la echipamentele din bucătărie, inclusiv utilizarea cuțitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă și siguranță.

Foto: Facebook/ANPC
 4. Condiții neigienice în blocul alimentar – S-au găsit coșuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezenta un risc pentru menținerea unui mediu igienic adecvat.
 5. Lipsa afișării informațiilor obligatorii – Nu erau afișate informațiile referitoare la substanțele cu potențial alergen, conform reglementărilor în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum și valorile nutriționale ale produselor.

Citește și: Piedone face curățenie: restaurantele amendate cu peste 1,2 milioane lei în urma controalelor

Ca urmare a acestor deficiențe, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităților identificate și s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te