Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.12.2024 - 21:18
Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci? În ce zonă a țării se prepară și ce se spune despre el?

SHARE

Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci? În ce zonă a țării se prepară și ce se spune despre el?

Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci?

Turtele cu julfă, cunoscute și sub numele de "pelincile Domnului", sunt un desert tradițional de Crăciun specific mai ales în zona Moldovei. Acestea au o semnificație profundă, legată de simbolismul creștin al sărbătorii Nașterii Domnului.

Iată principalele semnificații ale turtelor cu julfă:

Simbol al purității și modestiei
Turtele subțiri și simple amintesc de scutecele în care a fost înfășurat pruncul Iisus la naștere , sugerând modestia și sărăcia în care s-a născut Mântuitorul.

Citește și: Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?

Unitatea familiilor și tradiția
Prepararea turtelor cu julfă este adesea un moment de comuniune în familie, transmis din generație în generație. Turtele sunt binecuvântate de preot în dimineața Ajunului Crăciunului, apoi sunt servite ca desert ritualic.

Cum se prepară turta cu julfă?

Prepararea turtelor cu julfă este o tradiție de Crăciun, mai ales în zona Moldovei, iar procesul, deși simplu, necesită răbdare. Iată cum se fac:

Ingrediente:

Pentru turte:

500 g făină
250 ml apă
un praf de sare

Pentru umplutura de julfă:

200 g semințe de cânepă (julfă)
150-200 g zahăr (sau miere, după gust)

Pentru sirop:

500 ml apă
150-200 g zahăr
opțional: esență de vanilie sau coajă rasă de lămâie

Prepararea turtelor:

Amestecă făina cu apa și un praf de sare, frământând un aluat elastic. Împarte aluatul în bucăți mici și întinde foi foarte subțiri (cât mai aproape de grosimea unei hârtii). Coace foile pe o plită, o tigaie groasă sau într-o tavă uscată (fără ulei), până devin ușor rumenite, dar rămân flexibile.

Prepararea laptelui de cânepă:

  • Uscați semințele de cânepă în cuptor, la 160°C, timp de 15 minute.
  • Măcinați semințele uscate folosind un robot sau o mașină de tocat.
  • Fierbeți 1,5 litri de apă. După ce fierbe, stingeți focul și adăugați făina de cânepă. Mixați 2-3 minute până obțineți un lichid alb, spumos.
  • Strecurați lichidul printr-o sită fină. Pulpa rămasă nu se folosește.

Prepararea cremei de cânepă (julfă)

Citește și: ADEVĂRAT SAU FALS: Sunt sau nu ouăle rele pentru sănătatea ta? E cazul să renunțăm definitiv la ouă?

  • Fierbeți laptele de cânepă, amestecând continuu. Pe măsură ce se încălzește, se formează spumă (julfă).
  • Colectați julfa cu o spumieră și transferați-o într-un vas separat.
  • Amestecați julfa cu zahăr pudră și rom până obțineți o cremă omogenă și spumoasă.

Prepararea siropului de cânepă

  • După ce nu mai rămâne spumă pe lapte, stingeți focul și strecurați lichidul.
  • Adăugați zahărul tos și romul în lichidul strecurat. Acest sirop va fi folosit pentru înmuierea turtelor.

Cum asamblăm foile pentru prăjitură?

Prepararea laptelui de cânepă

  • Uscați semințele de cânepă în cuptor, la 160°C, timp de 15 minute.
  • Măcinați semințele uscate folosind un robot sau o mașină de tocat.
  • Fierbeți 1,5 litri de apă. După ce fierbe, stingeți focul și adăugați făina de cânepă. Mixați 2-3 minute până obțineți un lichid alb, spumos.
  • Strecurați lichidul printr-o sită fină. Pulpa rămasă nu se folosește.

Prepararea cremei de cânepă (julfă)

  • Fierbeți laptele de cânepă, amestecând continuu. Pe măsură ce se încălzește, se formează spumă (julfă).
  • Colectați julfa cu o spumieră și transferați-o într-un vas separat.
  • Amestecați julfa cu zahăr pudră și rom până obțineți o cremă omogenă și spumoasă.

Prepararea siropului de cânepă

  • După ce nu mai rămâne spumă pe lapte, stingeți focul și strecurați lichidul.
  • Adăugați zahărul tos și romul în lichidul strecurat. Acest sirop va fi folosit pentru înmuierea turtelor.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te