Care români se pot trezi cu 1.100 de lei mai puțin în buzunar. Ce condiţii trebuie să respecte. De la 01 ianuarie 2025, fermierii care nu respectă normele de condiționalitate socială rămân fără subvenții, inclusiv cei care angajează sezonieri.
Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică prin care se transpune în legislația națională prevederile ce decurg din Planul strategic PAC 2023-2027.
Care români se pot trezi cu 1.100 de lei mai puțin în buzunar. Ce condiţii trebuie să respecte
Acestea sunt stipulate prin Regulamentul European (Regulamentul (UE) nr. 2021/2115), care prevede condiţionalităţi, începând cu 1 ianuarie 2025.
Anume, fermierii ce primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, de la APIA, vor fi sancționați administrativ. Cuantumul subvenţiei APIA este undeva în jurul sumei de 230 de euro pe hectarul cultivat.
Va fi posibilă reducerea cuantumului subvențiilor, dacă nu respectă cerințele legate de condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile, conform Economica.net.
Citeşte şi: Alimentele vor fi mai scumpe din toamnă. Seceta a distrus aproape toate culturile de legume
De anul viitor, fermierii vor primi subvenții din fondurile europene FEGA și FEADR doar dacă oferă angajaților, inclusiv celor sezonieri, garanţii privind respectarea condiţiilor de cazare.
De asemenea, condiţiile de muncă vor fi monitorizate, iar fermierii trebuie să le ofere sezonierilor salariul minim şi acces la asistenţă medicală, în conformitate cu standardele legislaţiei europene.
Pentru a-și primi subvențiile, fermierii europeni trebuie să se asigure că au comunicat în scris condițiile de muncă, printr-un contract de muncă, transmis în primele șapte zile de activitate.
Citeşte şi: Românii s-au reprofilat. Din ce culturi se fac cei mai mulți bani pe timp de secetă?
Fermierii trebuie să ofere o perioadă de probă, condiții privind minima previzibilitate a muncii, să comunice modificările raportului de muncă doar sub forma de documente și, obligatoriu, să ofere formare profesională.
Ei trebuie de asemenea să ia toate măsurile necesare pentru protecția securității și sănătății angajaților, inclusiv prevenirea riscurilor și asigurarea informării și formării.
Ei trebuie să desemneze unul sau mai mulți lucrători pentru a se ocupa de activitățile de sănătate și securitate sau pot contracta un serviciu extern competent.