De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul?

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.11.2024 - 14:03
De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul? - Foto: Pexels/Kübra Aydın
De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul? - Foto: Pexels/Kübra Aydın

De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul? Cele mai mari companii de alimente şi băuturi vând ţărilor cu venituri scăzute produse mai puţin sănătoase decât cele pe care le vând în statele cu venituri ridicate.

SHARE

De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul? Cele mai mari companii de alimente şi băuturi vând ţărilor cu venituri scăzute produse mai puţin sănătoase decât cele pe care le vând în statele cu venituri ridicate, se arată un raport.

Produsele vândute de companii, inclusiv Nestle, Pepsico şi Unilever, au fost evaluate ca parte a indicelui global publicat de grupul non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI), pentru prima dată din 2021.

De ce sunt mai toxice alimentele consumate în ţările sărace? Care e secretul?

În urma evaluării a 30 de companii, produsele vândute ţărilor cu venituri scăzute au avut un punctaj mai mic la sistemul de clasificare cu stele dezvoltat în Australia şi Noua Zeelandă decât cele vândute în statele cu venituri ridicate.

În sistemul Health Star Rating, produsele sunt clasificate de la unu la cinci în privinţa gradului lor de sănătate, cel mai bun nivel fiind cinci, iar un scor de peste 3,5 este considerat a fi o alegere mai sănătoasă.

În ţările cu venituri scăzute, portofoliile multinaţionalelor au fost evaluate la 1,8 de acest sistem, în timp ce în statele cu venituri ridicate, unde au fost testate mai multe produse, nivelul a fost de 2,3.

Citeşte şi: Deficitul de magneziu. Simptomele la care să fii atent. Ce alimente să consumi și ce să eviți

„Este o imagine extrem de clară că ceea ce vând acele companii în cele mai sărace ţări din lume, unde ele sunt din ce în ce mai active, nu sunt produse sănătoase.

Este un semnal de alarmă pentru ca guvernele din acele ţări să fie vigilente”, a afirmat Mark Wijne, director de cercetare la ATNI.

Este pentru prima dată când indicele a fost împărţit între ţărilor cu venituri scăzute şi cele cu venituri ridicate.

Citeşte şi: Plafonarea adaosului comercial va duce la falimente şi la scumpiri de alimente şi servicii

Indicele este important deoarece produsele alimentare ambalate au un rol din ce în ce mai mare în criza de obezitate care este acum un fenomen global, conform Economica.net.

Mai mult de un miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precizează ATNI. Banca Mondială estimează că 70% din persoanele supraponderale sau obeze trăiesc în ţăril cu venituri scăzute şi medii.

„Ne-am angajat să majorăm vânzările de alimente nutritive şi să-i îndrumăm pe oameni spre diete mai echilibrate”, a precizat un purtător de cuvânt al Nestle, adăugând că firma îmbogăţeşte produsele, pentru a ajuta la reducerea decalajului nutritiv din ţările în curs de dezvoltare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te