Legumele și brânzeturile românești ajung pe rafturile din Europa. Primii cumpărători sunt străinii, dar și românii plecați la muncă în străinătate.
Mai mulți gospodari din comuna vasluiană Solești au găsit o metodă eficientă de a-și valorifica munca. Fac exporturi importante.
Vasile (45 ani) și Ana (40 ani) Stoleru au trei copii. Întreaga familie muncește din greu la gospodăria care le asigură o viață decentă în România, conform vremeanoua.ro.
Pe lângă îngrijirea animalelor, munca cea mai grea se desfășoară în solariile în care cultivă roșii, castraveți, vinete, ardei și fasole.
Produse BIO
Toate sunt îngrijite natural, folosind ca îngrășământ doar gunoi de grajd de la vacile sale și de la oile fratelui.
”Brânza de vaci o pun la sărat și o vând în Anglia, Spania, Italia, Germania, peste tot unde sunt români, mai ales la cei care sunt plecați din comună. Mă cunosc, au încredere în mine și știu că le trimit marfă bună”, ne spune Vasile Stoleru.
Cu legumele e mai complicat pentru că, naturale fiind, nu rezistă la drum lung. O parte le vinde în sat, iar în străinătate sunt trimise cele care pot fi conservate sub formă de murături sau diverse conserve.
Citeşte şi: Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București: România, un apărător al securității globale
”Dacă lumea care primește produsele noastre este mulțumită, suntem și noi mulțumiți!”, ne mai spune Vasile, cu modestie.
Brânza naturală, la mare căutare
Doar la câțiva pași de gospodăria lui Vasile se află casa fratelui său, Petru Stoleru. Aceeași rețetă de afaceri este aplicată și aici, doar produsele diferă: brânză de capră și pastramă!
Cele mai multe ”pentru export”: Anglia, Scoția, Spania, Italia etc. Michi, așa cum îi spun consătenii, are o familie numeroasă: 9 copii și trei nepoți.
Și el, și soția au servicii, dar asta nu-i împiedică să muncească și în gospodărie. Baza este o fermă cu peste 130 de capre.