"Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare. Nu sunt motive obiective pentru că producţia primară, în zona aceasta, s-a stabilizat preţul, în procesare s-a stabilizat preţul, la energie şi la gaz. Aşa că nu vor creşte preţul", a spus miercuri Petre Daea, întrebat de jurnalişti dacă ar trebui să ne aşteptăm la scumpiri ale produselor.
Citește și: Eșecul spitalelor regionale: Construcția unora a fost suspendată, altele sunt finalizate după 15 ani
El a precizat că România trebuie să valorifice potenţialul pe care îl are pentru că nu există altă şansă de progres în ţară decât aceea de a produce, a prelucra şi a valorifica producţia autohtonă
Decalațiile lui Daea sunt contrazise de sprecialiști care prevăd creșteri ale prețurilor la produsele agroalimentare.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna septembrie a acestui an, mărfurile alimentare costau cu 19,12% mai mult decât în septembrie 2021 și 16% mai mult decât la finalul anului trecut. Alimentele de bază bifează în continuare cele mai importante scumpiri, fie că vorbim despre pâine, ulei sau carne.
Concret, datele INS arată că pâinea costa în septembrie 2022 cu 26,58% mai mult decât în august 2021 și cu 20% peste nivelul din decembrie 2021. Cartofii s-au scumpit cu 42,8% în ultimul an și cu 21,4% în ultimele nouă luni.
Totodată, uleiul continuă să fie produsul cu una dintre cele mai mari scumpiri din ultimul an. Potrivit INS, uleiul comestibil costa în septembrie 2022 cu aproape 46% mai mult decât în septembrie 2021. Raportat la finalul anului trecut, scumpirea medie este de 38,5%.
Și carnea costă mai mult față de vara anului trecut. În cazul cărnii de pasăre, scumpirea medie înregistrată în ultimul an este de aproape 18,5%, în timp ce carnea de porc s-a scumpit cu aproape 14%, iar carnea de vită cu aproape 16%.
Citește și: Putin a plecat capul în fața sultanului Ergodan. Exporturile de cereale ucrainene continuă