Guma conține copii ale proteinei ACE2 găsite pe suprafața celulelor, pe care virusul le folosește ca o poartă de acces pentru a pătrunde în celule și a le infecta. În experimentele de eprubetă folosind probe de salivă și tampoane de la indivizi infectați, particulele de virus s-au atașat la „receptorii” ACE2 din guma de mestecat.
Ca urmare, încărcătura virală din probe a scăzut cu peste 95%, a raportat echipa de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania în Molecular Therapy.
Citește și
Certificatul verde COVID, obligatoriu în Germania la locul de muncă şi în mijloacele de transport
Slovacia introduce lockdown pentru persoanele nevaccinate anti-COVID, cu efect imediat
Guma are gust ca cea convențională, poate fi păstrată ani de zile la temperaturi normale, iar mestecatul nu dăunează moleculelor de proteină ACE2, au spus cercetătorii.
Utilizarea gumei pentru a reduce încărcăturile virale din salivă, sugerează ei, ar spori beneficiile vaccinurilor și ar fi deosebit de utilă în țările în care vaccinurile nu sunt încă disponibile sau la prețuri accesibile.