Cercetătorii au analizat datele de sănătate de la aproximativ 90.000 de oameni pe o perioadă de aproape 30 de ani. Participanții nu aveau de boli de inimă sau cancer și au completat chestionare alimentare la fiecare patru ani. Ei au fost întrebați cât de des, în medie, au mâncat anumite alimente, inclusiv tipuri de grăsimi și uleiuri.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat mai mult de ½ lingură de ulei de măsline pe zi (mai mult de 7 grame) au avut un risc cu 19% mai mic de a muri din orice cauză decât cei care au consumat rar sau niciodată ulei de măsline. Privind afecțiunile specifice, cercetătorii au descoperit că grupul de consumatori de ulei de măsline a avut, de asemenea, un risc cu 19% mai mic de boli cardiovasculare, un risc cu 17% mai mic de a muri din cauza cancerului și un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Citește și: Efectul sancțiunilor: Piața auto din Rusia se închină la China. Mașini occidentale, doar pe sub mână
Cercetătorii au sugerat că înlocuirea uleiului de măsline cu grăsimi mai nesănătoase ar putea avea un efect mai semnificativ. Ei au estimat că înlocuirea a 10 grame pe zi de grăsimi precum margarina, untul și maioneza cu aceeași cantitate de ulei de măsline ar putea reduce riscul de deces și boli generale cu până la 34%, potrivit Harvard Health.
Citește și: VIDEO Nouă persoane paralizate au mers din nou după un tratament revoluționar de stimulare a măduvei