Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Nutriționist: ”90% cacao, pe ambalaj, nu înseamnă nimic”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.07.2024 - 10:01
Cât de sănătoasă este ciocolata neagră - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Iubitorii de ciocolată încearcă să consume sortimentele cu un procent foarte mare de cacao pentru că acestea ar fi mai sănătoase. Experții spun că trebuie să avem grijă la ce scrie pe ambalaj.

SHARE

Căutarea unei vieți sănătoase de către atât de mulți oameni a determinat milioane de mărci să găsească alternativa „sănătoasă” la toate opțiunile lor.

Un studiu realizat recent indică faptul că 8 din 10 consumatori cheltuiesc mai mult pe alimente sănătoase decât înainte de pandemie și consumul de alimente sănătoase a crescut cu 15% în 2020.

Ciocolata este unul dintre alimentele considerate sănătoase. Însă aceasta nu trebuie să conțină foarte mult zahăr.

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Nutriționist:  ”90% cacao, pe ambalaj, nu înseamnă nimic”

În timp ce alimentele sănătoase au rămas așa cum erau, cei care aveau reputația de a nu fi sănătoase – iar ingredientele lor au confirmat acest lucru – au căutat modalități de a se apropia de ele. 

Din această mentalitate s-au născut băuturile ușoare, alimentele fără zahăr, alimentele „bio” și cele care pot convinge consumatorul de avantajele lor.

Citește și: Ce fel de ciocolată trebuie să consumăm pentru a „întineri” cu câțiva ani. Redă elasticitatea pielii

Căutarea unei vieți sănătoase de către atât de mulți oameni a determinat milioane de mărci să găsească alternativa „sănătoasă” la toate opțiunile lor.

Studiul Sănătatea și sustenabilitatea marchează dieta viitorului, realizat de AECOC , indică faptul că 8 din 10 consumatori cheltuiesc mai mult pe alimente sănătoase decât înainte de pandemie și că consumul de alimente sănătoase a crescut cu 15% în 2020.

Unul dintre aceste produse care a atras un grup foarte mare de oameni este ciocolata neagră, cu un procent de 90%. Oricât de mult este ciocolata din acel grup pe care cu toții îl evităm cel mai mult datorită reputației sale dăunătoare, atunci când vorbim de batoane pure sentimentele de vinovăție se risipesc „pentru că ciocolata neagră este bună pentru sănătatea ta”.

Deși experții au ceva de spus. 

Ce spune un nutriționist despre ciocolata cu 90% cacao

Ciocolata pură a câștigat o popularitate deosebită în ultimele luni. Mai exact, sunt cei care spun ca poate reduce atat hipertensiunea esentiala, cat si riscul de formare a cheagurilor. În plus, știm cu toții capacitatea sa de a îmbunătăți starea de spirit sau proprietățile sale antioxidante. 

Toate acestea au însemnat că supermarketurile sunt pline cu tablete și că multe mărci vând cel mai mare procent posibil. Pentru a arăta că cu cât este mai neagră, cu atât va fi mai sănătos. Cu toate acestea„ciocolata neagră are trucul ei”, consideră nutriționistul Boticaria García.

Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?

Ciocolata poate face parte dintr-o dietă echilibrată atâta timp cât urmărești porțiile și alegi preparatul  care  are cel puțin 85% cacao pură . Cu cât amestecul are mai multă cacao, cu atat va fi mai inchis și mai intens, motiv pentru care aceasta ciocolată este cunoscută și sub denumirea de ciocolată amăruie, datorită aromei sale puternice, conform espaniol.com

Adevărul este că, la fel ca în cazul băuturilor ușoare sau a celor care pretind că sunt sănătoase, sunt multe în care nu ne putem încrede. „Dacă pe etichetă scrie ciocolată neagră sau ciocolată pură, nu înseamnă nimic”, explică expertul, „trebuie să întoarcem recipientul și să ne uităm la procentul de cacao, pentru că chiar dacă scrie ciocolată neagră sau pură , nu trebuie să aibă un procent mare de cacao, conform legislației ”.

Dintre toate cele pe care le-am văzut pe piață, este adevărat că 90% sunt cele care au cucerit cel mai mult consumatorii. Și deși procentul pare a fi mai sănătos, în ultimii ani cacao a creat nenumărate îndoieli, mai ales în rândul experților, care sugerează că valori prea mari pot „pune sănătatea în pericol”.

Ceea ce ne recomandă Boticaria García este să nu ne lăsăm duși de procentul mare, ci mai degrabă că  „idealul este o ciocolată de 85%”.  Un număr care ar reprezenta doar 14% zaharuri, ceea ce per porție se traduce într-o cantitate mică — mereu în funcție de cantitate — care ajută la obținerea unei arome plăcute pentru palatul nostru.

„Totuși, nimeni să nu creadă că mâncând 85% ciocolată mănâncă ceva super sănătos, pentru că restul este 14% zahăr”, mărturisește Boticaria. Și, oricât de pur ar fi, zahărul din ciocolată atunci când este consumat în exces poate fi foarte dăunător. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te