O serie de produse nu trebuie cumpărate din magazine nici dacă se află la reducere. Este vorba de cele cu ambalajul îndoit sau deteriorat. Există riscul de toxiinfecție alimentară
Poate că nu ți se pare mare lucru o adâncitură într-o cutie de conserve sau de carton, dar acesta este un pericol serios.
Citește și: 1.000.000 de lei amendă pentru un supermarket care umfla prețurile cu 42%. Ce ascunde ANAF
Experții avertizează că ambalajele și conservele de alimente care sunt îndoite, deformate sau deteriorate în jurul marginii nu ar trebui consumate - mai ales dacă îndoitura este suficient de mare pentru a vă băga degetul în ea.
Ce produse nu trebuie cumpărate din supermarket nici la reducere
Deteriorarea unei cutii de conserve atrage după sine riscul ca alimentele din interior să fie contaminate cu microorganisme dăunătoare fără a fi observate. Potrivit experților în siguranță alimentară, acest lucru crește riscul de botulism, alături de alte boli transmise prin alimente, inclusiv salmonella și E.coli.
Citește și: Un supermarket renunță complet la casele cu autoservire și reangajează casierii. Care e motivul?
Considerat una dintre cele mai grave forme de otrăvire bacteriană, botulismul este declanșat de un metabolit toxic produs de Clostridium botulinum, cunoscut sub numele de botulotoxină, care poate trece prin peretele intestinal în sânge atunci când este ingerat împreună cu alimente.
Simptomele clasice ale botulismului - letargie, transpirație, dureri musculare și disconfort abdominal - apar la 12-36 de ore de la infectare, urmate de tulburări vizuale și vocale, constipație, greață, vărsături, diaree și crampe abdominale după câteva zile. În stadiul final, boala provoacă moartea prin stop respirator și cardiac.