Cinci principii pentru a mânca sănătos. De ce nu sunt recomandate mezelurile

DE Bianca Iosef | Actualizat: 04.12.2022 - 13:44
Alimentație sănătoasă- Foto: PEXELS PHOTOS
Alimentație sănătoasă- Foto: PEXELS PHOTOS

Să mănânci sănătos poate părea o provocare de multe ori. Unii oameni aleg să țină anumite diete sau cure de detox, însă indiferent de stilul de viață pe care l-ai ales este important să urmezi aceste cinci principii simple.

SHARE

Multe plante.  Alimentele vegetale - legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe - oferă o mulțime de vitamine și minerale. De asemenea, au fibre și compuși sănătoși numiți fitochimici: substanțe naturale din plante care oferă oamenilor o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv activitate antioxidantă, antiinflamatoare și chiar anticanceroasă. 

Citește și: Cercetător: Virsul ce a declanșat COVID, făcut de om și scăpat din laborator. Implicarea serviciilor

Proteine ​​adecvate. Cercetările abundente arată că este important să mănânci suficiente proteine. Unele moduri de a obține acele proteine ​​sunt mai sănătoase decât altele. Persoanele care limitează cantitatea de carne pe care o mănâncă tind să aibă riscuri mai mici de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Sursele de proteine ​​vegetale (fasole, linte, alimente din soia, nuci, seminte) si fructele de mare oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate.

Citește și: FOTO Un cântăreț a murit în ziua nunții. „Trebuia să dansăm. Acum îi aleg haine de înmormântare”

Alimente procesate. Un studiu din 2019 al National Institutes of Health a arătat în mod definitiv că o dietă bogată în alimente ultraprocesate (mezeluri) provoacă creșterea în greutate și schimbări nesănătoase ale glicemiei și colesterolului. În schimb, includeți alimente integrale (alimente neprocesate, cum ar fi broccoli, mere și migdale) și alimente minim procesate (cum ar fi iaurt simplu, ton conservat și unt de arahide natural).

Grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sodiu. Ghidurile dietetice pentru americani recomandă limitarea aportului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din caloriile zilnice. Același lucru este valabil și pentru zaharurile adăugate. Dacă ai o dietă de 2.000 de calorii pe zi, înseamnă că nu trebuie să provină mai mult de 200 de calorii pe zi din zaharuri adăugate. În ceea ce privește sodiul, păstrați-l sub 2.300 de miligrame pe zi.

Echilibru. Pentru a satisface nevoile de nutrienți, este important să alegeți o varietate de alimente bogate în nutrienți în cadrul tuturor grupelor de alimente. Alegerea alimentelor bogate în nutrienți vă ajută să obțineți nutrienții de care aveți nevoie fără a consuma prea multe calorii, scrie Harvard Health.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te