Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.10.2021 - 18:41
Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor. / Foto: fdiforum.net
Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor. / Foto: fdiforum.net

Statele membre ale Uniunii au aprobat propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022, potrivit unui al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

SHARE

Dioxidul de titan este utilizat ca şi colorant în mai multe produse, precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri, potrivit sursei.

Propunerea Comisiei Europene de interzicere a utilizării acestei substanţe se bazează pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special deoarece temerile cu privire la genotoxicitatea sa nu pot fi excluse, se precizează în comunicat.

Citește și: Evaluarea pariorilor: România nu va bate Germania nici dacă joacă de 25 de ori. Cele mai tari cote

Propunerea Comisiei Europene urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022, dacă va primi şi aprobarea Consiliul şi Parlamentului European până la finalul anului curent.

Ulterior, din 1 ianuarie 2022, se va aplica iniţial o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care va intra în vigoare interdicţia totală de utilizare a dioxidului de titan în produsele alimentare.

Citește și: Primarul Brașovului interzice, în premieră, startul curselor auto din centrul orașului

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că decizia interzicerii E171 a fost luată pe baza unor informaţii ştiinţifice solide.

"Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente", a menţionat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citat în comunicat. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te