Există o credință răspândită că o dietă echilibrată necesită carne, în timp ce alții promovează o alimentație complet lipsită de produse de origine animală.
Un studiu cel puțin interesant, realizat în urmă cu aproximativ 3 ani, a testat ambele perspective pentru a vedea ce impact au fiecare în parte asupra organismului uman.
EXPERIMENT 2 gemeni IDENTICI, 2 diete total opuse: 1 carnivor, 1 vegan. Rezultatul studiului, șocant
Gemeni identici au urmat, pentru aceeași perioadă de timp, diete complet diferite – una bazată pe alimente vegetale și cealaltă pe carne – pentru a vedea dacă, la finalul experimentului, există, în bine sau în rău, diferențe sau asemănări între rezultatele obținute.
Cum s-a desfășurat totul, mai exact?
Ei bine, în anul 2021, cei de la BBC au decis să ia parte la acest experiment interesant, pe care să-l și filmeze (vezi video la începutul articolului), la care au fost supuși gemenii, vreme de 12 săptămâni.
Studiul la care au participat cei doi gemeni, pe numele lor Hugo și Ross Turner, a fost organizat de King’s College din Londra.
Unul dintre ei a adoptat o dietă bazată exclusiv pe plante, eliminând carnea, lactatele și orice produs de origine animală. Celălalt a urmat o dietă omnivoră, incluzând carne, lactate și pește.
Citește și: O femeie de 102 ani a spus ce mănâncă și ce face zilnic. Secretul vieții lungi stă în atitudine
Ambele diete au fost concepute să includă același număr de calorii zilnice, iar gemenii au urmat aceleași antrenamente la sală.
Procesul a fost documentat de BBC, iar rezultatele au fost cu siguranță cel puțin interesante.
Hugo, care a urmat dieta pe bază de plante, a explicat în documentar:
„Primele săptămâni au fost cele mai grele. Îmi era foarte poftă de carne, lactate și, mai ales, de brânză. Ador brânza.
A trebuit să mă obișnuiesc să mănânc fructe, nuci și alternative fără lactate.
Astfel, am ajuns să mănânc alimente mult mai naturale și sănătoase, ceea ce mi-a echilibrat nivelul zahărului din sânge pe parcursul zilei.
Am simțit că am mult mai multă energie.”
Citește și: Un fost premier a dezvăluit secretul vieții lungi la 99 de ani. Ce trebuie să faci cu moderație
Ross, fratele care a continuat să mănânce carne, a avut o experiență diferită.
El a spus că energia lui fluctua destul de mult: uneori se simțea plin de viață, iar alteori avea „căderi masive de energie”.
În schimb, dieta pe bază de plante a lui Hugo a asigurat un nivel constant de energie pe parcursul întregului proces.
Un aspect surprinzător al studiului a fost legat de diversitatea bacteriilor intestinale.
Hugo a observat că diversitatea florei sale intestinale a scăzut semnificativ, în timp ce a fratelui său a rămas constantă.
Acest lucru îl făcea pe Ross mai puțin predispus la îmbolnăviri.
Un alt detaliu interesant a fost observat de Ross atunci când a comparat mesele vegane ale fratelui său cu propriile sale preparate.
Citește și: Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani
El a realizat cât de multă mâncare procesată a putut consuma în dieta omnivoră.
La finalul celor 12 săptămâni, nu au existat diferențe dramatice între cei doi gemeni. Totuși, au fost câteva schimbări notabile:
Hugo a înregistrat o scădere semnificativă a nivelului de colesterol și o îmbunătățire a rezistenței la diabet de tip 2.
De asemenea, a slăbit puțin.
La începutul studiului, Hugo cântărea 84 kg și avea 13% grăsime corporală. După 12 săptămâni, el a ajuns la 82 kg și a scăzut la 12% grăsime corporală.
Ross, pe de altă parte, a câștigat în greutate.
Deși a acumulat 4,5 kg de mușchi, a pus pe el și ceva grăsime.
Astfel, procentul de grăsime corporală al lui Ross a crescut de la 13% la 15%, iar greutatea finală a fost de 86 kg.
Care să fie concluzia studiului realizat pe cei doi gemeni
Ei bine, deși diferențele nu au fost radicale, studiul arată cum o dietă vegană poate oferi beneficii precum energie constantă, scăderea colesterolului și o mai bună rezistență la diabet.
În același timp, o dietă omnivoră poate sprijini creșterea masei musculare, dar poate aduce și câteva kilograme în plus.
Rezultatele ne arată că atât dietele pe bază de plante, cât și cele omnivore au avantaje și dezavantaje. Secretul stă, ca de obicei, în echilibru și alegeri alimentare cât mai naturale.