S-a descoperit motivul pentru care oamenii iubesc ciocolata: are legătură cu textura când se topește

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.01.2023 - 15:29
Bomboane de ciocolată- Foto: PEXELS PHOTOS
Bomboane de ciocolată- Foto: PEXELS PHOTOS

Oamenii de știință au reușit să-și dea seama de ce majoritatea persoanelor iubesc să mănânce ciocolată. Se pare că are legătură cu cantitatea de grăsimi, dar și cu textura acestui aliment.

SHARE

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds din Anglia spun că au descoperit ceea ce face ciocolata atât de irezistibilă pentru mulți. Ei au dezvăluit concluziile într-un nou studiu publicat în ACS Applied Materials and Interfaces.

Cercetătorii spun că o mare parte din pofta de a mânca ciocolată se reduce la modul în care tinde să se topească în gură. Ei au ajuns la această concluzie după ce au examinat fiecare pas mecanic din procesul de consumare a ciocolatei.

Citește și: VIDEO Tragedie aeriană, în Nepal. Un avion s-a prăbușit înainte de aterizare, cel puțin 16 morți

Descoperirile studiului sugerează că oamenii iubesc ciocolata mai ales din cauza senzației și texturii de pe straturile sale exterioare care se descompun în gură pe măsură ce mestecăm.

Citește și: VIDEO În amintirea poetului Mihai Eminescu, statuia sa din Orșova a fost „pictată” cu texte obscene

Satisfacția pe care o obținem atunci când mâncăm ciocolată vine în principal din modul în care limba și glandele salivare sau saliva interacționează cu conținutul de grăsime din ciocolată. De aceea, autorii studiului lucrează acum la o nouă linie de ciocolată premium care concentrează conținutul de grăsime în stratul exterior. 

Testele au fost efectuate folosind o marcă de lux de ciocolată neagră solidă pe o suprafață artificială 3D asemănătoare unei limbi, proiectată la Universitatea din Leeds.

„Prin înțelegerea mecanismelor fizice care se întâmplă pe măsură ce oamenii mănâncă ciocolată, credem că se poate dezvolta o nouă generație de ciocolată care oferă senzația de ciocolată bogată în grăsimi, dar este o alegere mai sănătoasă”, a spus Siavash Soltanahmadi, un autor al studiului și cercetător la School of Food Science and Nutrition din Leeds, într-o declarație de presă.

„Credem că ciocolata neagră poate fi produsă cu grăsime care acoperă suprafața ciocolatei și a particulelor pentru a oferi o experiență de auto-răsfăț căutată fără a adăuga prea multă grăsime în corpul ciocolatei”, a adăugat el, potrivit Healthline.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te