Supa de pui a bunicii, leacul minune la răceală și gripă. Cum te ajută să scapi de boală

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.12.2024 - 13:11
Supa de pui a bunicii, leacul minune la răceală și gripă. Cum te ajută să scapi de boală - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Supa de pui a bunicii, leacul minune la răceală și gripă. Cum te ajută să scapi de boală - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Supa de pui a bunicii, leacul minune la răceală și gripă. Cum te ajută să scapi de boală?

SHARE

Prepararea unei supe de pui pentru o persoană iubită atunci când aceasta este bolnavă este o practică comună în întreaga lume, veche de secole.

Astăzi, oameni din aproape toate culturile se bazează pe beneficiile supei de pui. 

Supa de pui a bunicii, leacul minune la răceală și gripă. Cum te ajută să scapi de boală

Așadar, în plin sezon de răceală și gripă, merită să ne întrebăm: Există dovezi științifice care să susțină faptul că supa de pui ajută la răceală?

Sau este supa de pui doar un placebo reconfortant, adică oferă beneficii psihologice în timp ce suntem bolnavi?

Un dietetician spune că farmecul supei de pui stă în aromele bogate și savuroase ale puiului, legumelor și tăițeilor. 

Citește și: Leacul băbesc care alungă gripa și răceala. Ce mănânci ca să scapi rapid de boală. Îl ai în casă

Ceea ce conferă supei acest gust distinctiv este „umami” - a cincea categorie de senzații gustative, alături de dulce, sărat, acru și amar, conform The Conversation.

Apetit îmbunătățit, digestie mai bună

Studiile arată că gustul este esențial pentru proprietățile vindecătoare ale supei de pui.

Pacienții cu boli ale căilor respiratorii superioare mănâncă brusc mai puțin sau nu mănâncă deloc. Acest lucru este din cauza faptului că bolile acute declanșează un răspuns inflamator care poate reduce apetitul.

Faptul că nu simțiți nevoia să mâncați înseamnă că este puțin probabil să obțineți nutrienții de care aveți nevoie, ceea ce nu este o rețetă optimă pentru sănătatea imunitară și recuperarea după boală.

Citește și: 5 lucruri de făcut în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Scapi rapid de simptomele păcătoase

Dar dovezile sugerează că aromele din supa de pui pot contribui la stimularea apetitului. 

Poate reduce inflamația și nasul înfundat

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la leziuni sau boli; inflamația apare atunci când celulele albe din sânge migrează către țesutul inflamat pentru a ajuta la vindecare.

Atunci când acest proces inflamator are loc la nivelul căilor respiratorii superioare, rezultă simptome comune de răceală și gripă, cum ar fi nas înfundat sau care curge, strănut, tuse și mucus îngroșat.

Citește și: Vitamina pe care s-o iei obligatoriu în perioada septembrie-aprilie. Imunitate, oase, stare psihică

În schimb, scăderea activității globulelor albe din pasajele nazale poate reduce inflamația. Și, în mod interesant, cercetările arată că supa de pui poate, de fapt, să reducă numărul de globule albe care se deplasează către țesuturile inflamate, prin inhibarea directă a capacității neutrofilelor, un tip de celule albe din sânge, de a se deplasa către țesutul inflamat.

Ingrediente-cheie

Pentru a înțelege cu adevărat efectele calmante și vindecătoare ale supei de pui, este important să luăm în considerare ingredientele supei.

Nu toate supele de pui sunt pline de proprietăți nutritive vindecătoare. De exemplu, versiunile ultraprocesate de supă de pui la conservă, atât cu tăiței, cât și fără, sunt lipsite de mulți dintre antioxidanții care se găsesc în versiunile preparate în casă.

Citește și: Țuica fiartă, leacul băbesc pentru gripă și răceală. Cum se prepară? O poți face singur, acasă

Majoritatea versiunilor de supă de pui la conservă sunt aproape lipsite de legume consistente.

Nutrienții de bază din versiunile de casă ale supei sunt cei care diferențiază aceste varietăți de versiunile la conservă.

Puiul oferă organismului o sursă completă de proteine pentru a combate infecțiile. Legumele furnizează o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți.

Tăițeii oferă o sursă ușor digerabilă de carbohidrați pe care organismul îi folosește pentru energie și recuperare.

Chiar și căldura supei de pui poate ajuta. Băutul lichidului și inhalarea vaporilor cresc temperatura pasajelor nazale și respiratorii, ceea ce slăbește mucusul gros care însoțește adesea bolile respiratorii. 

Ierburile și condimentele folosite uneori în supa de pui, cum ar fi piperul și usturoiul, eliberează, de asemenea, căile respiratorii. Supa, care conține apă și electroliți, ajută la rehidratare.

Așadar, pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale supei de pui, recomandăm o varietate făcută în casă, care poate fi preparată cu morcovi, țelină, usturoi proaspăt, ierburi și condimente, pentru a numi câteva ingrediente. 

Pe scurt, cele mai recente date științifice sugerează că supa de pui - deși nu este un remediu în sine pentru răceală și gripă - ajută cu adevărat la vindecare. Se pare că bunica avea din nou dreptate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te