Câtă țuică ai voie să produci acasă? Se schimbă legea. Ce efecte produce?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.09.2024 - 10:40
Câtă țuică ai voie să produci acasă? Se schimbă legea. Ce efecte produce? - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Câtă țuică ai voie să produci acasă? Se schimbă legea. Ce efecte produce? - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Câtă țuică ai voie să produci acasă fără să plătești accize? Statul vrea să schimbe legea. De ce se fac aceste modificări?

SHARE

La sate, oamenii sunt obișnuiți ca toamna să facă țuică din fructele rămase după gemuri și compoturi. În acest moment, limita neimpozabilă este de 50 de litri pentru fiecare gospodărie. 

Însă această limită va fi modificată. Iar măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Câtă țuică ai voie să produci acasă? Se schimbă legea. Ce efecte produce?

Românii care locuiesc în zonele rurale sunt obișnuiți ca toamna să facă țuică. Oamenii sunt însă restricționați. Pot produce cel mult 50 de litri pentru consum propriu. 

Mulți au spus că este prea puțin și că nu au ce face cu fructele rămase. 

Citește și: Ce amendă uriașă riști dacă faci țuică și palincă la tine acasă? Ce trebuie sa știe românii?

Astfel că s-a decis ridicarea acestei restricții. O propunere legislativă care ar trebui să modifice Codul fiscal, prevede această măsură. 

Documentul susține că limita actuală este prea mică și descurajează oamenii să cultive pomi fructiferi și să producă alcool tradițional. Inițiatorii propunerii solicită o procedură urgență, astfel încât măsura să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, scrie avocatnet.ro.

Conform inițiatorilor, plafonul redus a descurajat gospodăriile să păstreze plantații de pomi fructiferi și să producă alcool tradițional pentru consum propriu, astfel că se anticipează ca majorarea plafonului să aibă efecte pozitive asupra creșterii suprafețelor cultivate cu pomi fructiferi.

De asemenea, se preconizează că această măsură va contribui la păstrarea tradiției de producere a băuturilor alcoolice tradiționale din fructe.

Citește și: La ce temperatură trebuie băută țuica și pălinca? Cum le consumi corect ca să nu te îmbeți?

Însă țuica nu se poate produce oricum, 

Propunerea prevede că persoanele fizice pot produce alcool din fructe scutit de accize, utilizând "un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă", fără a da însă alte detalii.

Dar țuica trebuie să fie produs din fructe proprii, cultivate și furnizate de persoana fizică pe un teren deținut în baza unui drept real.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te