Masa de Paște la români este foarte bigată. Nu lipsesc preparate din carne, ouă, dulciuri și băuturi alcoolice.
Medicii ne spun că totul trebuie consumat cu moderație altfel vom avea probleme digestive și vom ajunge la spital.
10 reguli pe care trebuie să le respectăm la masa pascală. Medic: ”Altfel ne vom vedea în gardă”
Dr Tudor Ciuhodaru, medic de urgență la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a transmis 10 reguli de bun simț pe care ar fi bine să le respectăm dacă vrem să nu ajungem la spital.
Iată cele 10 reguli care ne post scăpa de spital din cauza consumului prea mare de mâncare.
”Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi.
Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale:
1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.
2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate
nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
Citește și: Câte E-uri, sare și zahăr consumăm la masa de Paște. Numai cozonacul este o adevărată ”bombă”
4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.
5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice
sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
Citește și: Avertismentul unui medic de urgențe privind preparatele de Paște. ”Pot conține cupru și aluminiu”
7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.
8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute
indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.
Citește și: De ce este bine să avem pască pe masa de Paște. Semnificația biblică pe care mulți nu o cunosc
10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces”, a transmit medicul Tudor Ciuhodaru.
Doctorul de urgențe ne mai atrage atenția să nu ignorăm apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij.
În astfel de situații trebuie să apelăm imediat la medici.
”Nu în ultimul rând, excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă.
Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, a mai spus medicul.