Acidul din stomac poate dizolva metalul. De ce nu provoacă răni în organismul uman?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.01.2025 - 11:20
Acidul din stomac poate dizolva metalul - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio (cu rol ilustrativ)
Acidul din stomac poate dizolva metalul - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio (cu rol ilustrativ)
Acidul din stomac poate dizolva metalul
Acidul din stomac poate dizolva metalul

Acidul din stomac poate dizolva metalul. Cu toții știm de la orele de chimie despre pericolul acidului clorhidric, care este exact substanța din interiorul stomacului nostru ce face posibilă digestia. Dar cum de un asemenea acid nu ne rănește, aflându-se în organismul uman.

SHARE

Acidul din stomac poate dizolva metalul. Stomacul nostru conține acid clorhidric, un compus chimic extrem de coroziv care poate dizolva inclusiv anumite metale și care ar deveni o mare problemă dacă s-ar afla oriunde altundeva în sau pe organism. Totuși, ceva îl oprește să ne rănească.

Acidul din stomac poate dizolva metalul. De ce nu provoacă răni în organismul uman?

Scopul său este de a crea mediul ideal pentru ca enzimele digestive să descompună alimentele și să elimine bacteriile și, cu toate acestea, în ciuda ferocității sale ca acid, nu ne mănâncă propriile țesuturi. De ce?

Ceea ce împiedică puternicul acid să nu ne distrugă stomacul și pe noi înșine este mucusul. Mult, mult mucus.

Citește și: Țuica și palinca, bune pentru sănătate. E dovedit științific. Ce se întâmplă când bei 30 ml/zi?

Acest mucus este format din glicoproteine mari, cunoscute sub numele de mucine, care au molecule de zahăr atașate la ele, cum ar fi N-acetilglucosamina și acidul sialic, care îl ajută să devină alunecos și rezistent la digestie.

Aceste mucine se unesc apoi pentru a crea două tipuri de mucus în stomac: un strat gros și lipicios care rămâne fixat pe mucoasa stomacului și un strat mai moale, gelatinos, care alunecă.

În acest strat mai lejer trăiesc „bacteriile bune” care alcătuiesc microbiomul nostru intestinal.

Acidul gastric, dacă ar avea ocazia, ar digera cu plăcere propriile noastre țesuturi. Acesta este eliberat de celulele parietale care sunt ascunse în falduri de-a lungul mucoasei tunicii stomacului.

Atunci când este eliminat, are un pH puternic, de până la 0,8, având în vedere că 7 este neutru, iar 0 este aciditatea maximă.

Stomacul este protejat de acid prin mucus

Acidul se amestecă cu alte secreții stomacale, astfel încât se stabilizează în jurul valorii de pH 1-3, spune Institutul de Anatomie Umană, conform IFL Science.

Din fericire, tot mucusul de care am menționat acționează ca o barieră fizică care menține acidul separat de mucoasa stomacului. Pe lângă crearea unei bariere fizice, mucusul conține bicarbonat, care poate neutraliza acidul. Vă sună cunoscut?

Poate pentru că o mulțime de medicamente pentru arsuri la stomac conțin bicarbonat, deoarece acesta este foarte bun pentru a calma arsurile atunci când acidul gastric ajunge în locuri unde nu ar trebui să fie.

Este remarcabil când ne gândim că, practic, o gelatină este cea care ne ține în siguranță, însă există anumiți paraziți și bacterii care ne pot slăbi bariera mucoasă.

Citește și: De ce nu e bine să consumi cafea și dulce pe stomacul gol. Ce alte alimente să eviți

Atunci când se întâmplă acest lucru, bacteriile se pot strecura până la țesutul stomacal, iar acest lucru contribuie în mod esențial la inflamația intestinului și la anumite boli gastrice.

Unele dintre cele mai grave ulcere pot provoca hemoragii interne atunci când se formează la nivelul unui vas de sânge, iar dacă un ulcer se perforează poate duce la peritonită, deoarece acidul se scurge în cavitatea abdominală.

Această complicație gravă a ulcerului peptic este considerată o urgență medicală, dar există un mod mult mai obișnuit prin care acidul digestiv se poate strecura în exteriorul stomacului.

Oricine s-a confruntat vreodată cu refluxul acid a simțit consecințele neplăcute ale acidului gastric care străpunge sfincterul esofagian inferior.

Acesta acționează ca o supapă ce împiedică alimentele consumate să reintre în esofag, dar poate deveni permeabil ca urmare, printre altele, a consumului de alcool și a fumatului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te