Care este cel mai periculos arbore din lume? Este greu de imaginat cum ai putea să te simți atât de amenințat de o plantă, dar există un copac care pare hotărât să fie nemilos. El a fost declarat de Cartea Recordurilor cel mai letal copac de pe planetă și chiar își merită titlul.
Care este cel mai periculos arbore din lume? De ce a fost supranumit „Copacul morții”?
Marele navigator Cristofor Columb s-a referit la cel mai periculos copac din lume ca fiind „manzanilla de la Muerte”, adică „mărul mic al morții”.
„Armele” sale sunt o scoarță care îți poate provoca arsuri chimice, o sevă care face nesigur să stai lângă el când plouă și un „măr al morții” care te poate ucide dacă îl mănânci.
Astăzi este mai cunoscut sub numele de Manchineel sau „mărul de plajă”, dar mărul sau „copacul morții” par o titulatură mai potrivită.
Citește și: VIDEO Un drum din România declarat printre cele mai periculoase din lume. „Pe aici se moare”
Mai aproape de zilele noastre, experiența consumării unui atfel de fruct din copacul respectiv a fost povestită de un consultant radiolog care nu și-a dat seama de greșeala pe care o face.
„Am mușcat în grabă din acest fruct și l-am găsit plăcut de dulce. Prietenul meu a gustat și el (la sugestia mea). Câteva clipe mai târziu, am observat o senzație ciudată de piper în gură, care a evoluat treptat către o senzație de arsură, sfâșiere și strângere a gâtului”, a scris Nicola Strickland într-o lucrare din 2000.
Fructele „copacului morții” pot cauza decesul, dacă sunt consumate - Foto: inaturalist.org/Susan J. Hewitt
„Simptomele s-au agravat în câteva ore, până când abia am putut înghiți alimente solide din cauza durerii atroce și a senzației de umflătură faringiană uriașă care ne obstrucționa. Din păcate, durerea a fost exacerbată de majoritatea băuturilor alcoolice, deși ușor potolită de pina colada, dar mai mult doar de lapte”, mai nota aceasta, conform IFL Science.
O experiență regretabilă, dar care ar fi putut fi mult mai gravă, deoarece ingestia de fructe de manchineel a fost asociată cu scăderea frecvenței cardiace, umflarea gâtului - care poate fi atât de gravă încât persoana afectată poate necesita intubare - sângerare gastrointestinală și chiar deces.
Se crede că reacțiile severe sunt cauzate de esterii forbolici (n.r. - combinație organică rezultată prin eliminarea unei molecule de apă între un alcool și un acid organic sau un acid anorganic oxigenat) din seva și fructele copacului.
Chiar dacă nu sunteți atât de imprudent încât să mâncați fructe misterioase neidentificate, „mărul de plajă” vă poate răni fără măcar să intrați în contact direct cu copacul.
Citește și: Care este cea mai periculoasă pasăre din lume? Poate atinge 2 metri înălțime și 76 de kilograme
O lucrare din 2011 detaliază ce s-a întâmplat cu un grup de studenți care s-au adăpostit de ploaie sub un arbore de manchineel de pe insula Bequia din Indiile de Vest, doar pentru a sfârși cu dermatită de manchineel și oftalmită.
O bucată de verdeață destul de periculoasă, așadar, dar ceea ce pare poate cel mai periculos în legătură cu „copacul morții” este faptul că, la suprafață, arată ca un arbore absolut obișnuit.
De aceea, mai prudent e să nu mâncați niciodată fructe dintr-un arbore pe care nu-l cunoașteți, după cum, se vede treaba, nici să vă adăpostiți de ploaie nu e bine de făcut chiar sub orice arbore cu coroana deasă.