Care este prima băutură alcoolică ce va fi făcută în spațiu? Un producător japonez de sake merge acolo unde niciun producător de sake nu a mai mers până acum: în spațiu. Dacă totul va decurge cu bine, o sticluță de 100 ml din inedita licoare va costa circa 650.000 de dolari.
Care este prima băutură alcoolică ce va fi făcută în spațiu? Sticluța de 100 ml va costa 650.000 $
Asahi Shuzo, compania din spatele popularei mărci japoneze de sake Dassai, intenționează să trimită ingrediente de sake pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a fermenta o băutură foarte specială.
Dacă va funcționa, o singură sticlă de 100 ml va fi pusă în vânzare pe Pământ la prețul de 100 de milioane de yeni, adică aproximativ 653 000 de dolari, potrivit CNN. O porție standard este de 80 ml, ceea ce o face o băutură foarte scumpă.
„Nu există nicio garanție de succes de 100% pentru testele de fermentare”, a declarat Souya Uetsuki, producătorul de bere responsabil de proiect la Asahi Shuzo.
Citește și: Banana de 6 milioane € mâncată în fața presei, de către cumpărător: cea mai scumpă masă din lume
El a spus că diferența de gravitație ar putea afecta modul în care căldura se transferă în fluide, cauzând un proces de fermentare diferit în spațiu față de cel de pe Pământ.
Compania a plătit Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială pentru accesul la modulul experimental Kibo, parte a ISS dezvoltată de Japonia, unde testele pot fi efectuate într-un „mediu special de microgravitație”.
Agenția spațială națională a declarat că nu va comenta proiectul plătit din fonduri private.
Următorul pas va fi producerea de sake pe Lună - Foto: Facebook/Dassai Blue (cu rol ilustrativ)
Sake-ul este fabricat din orez japonez, apă, drojdie și koji (un tip de mucegai). În mod tradițional, prepararea sa durează aproximativ două luni, printr-o serie de etape precise care implică aburirea, amestecarea și fermentarea.
Băutura este sorbită dintr-un pahar la multe ocazii culturale japoneze - de la nunți și alte ceremonii, la restaurantele izakaya de tip pub - iar săptămâna trecută a obținut un loc pe lista UNESCO a „patrimoniului cultural imaterial al umanității”.
Dassai - care înseamnă „festivalul vidrei” în japoneză - este una dintre cele mai populare mărci de sake de pe piață.
Însă producătorul său este, de asemenea, în spatele unor produse premium populare printre colecționarii dispuși să cheltuiască până la mii de dolari pentru o sticlă.
Citește și: Cum afli daca țuica este contrafăcută, înainte s-o cumperi? Trucurile care te ajută s-o testezi
Incursiunea Asahi Shuzo în spațiu este mai mult decât o altă încercare de a produce un alt sake rar, potrivit berarului.
Uetsuki a declarat că societatea speră ca proiectul să ofere informații despre modul în care funcționează fermentarea în spațiu, astfel încât poate într-o zi să poată produce sake pe Lună.
„Într-un viitor în care oamenii pot călători liber între Lună și Pământ, unii vor vizita Luna ca turiști. Acest proiect își propune să creeze sake care poate fi savurat pe Lună, permițând vizitatorilor să aibă momente încântătoare acolo”, a declarat el.
El speră că de această tehnologie vor beneficia și viitorii turiști spațiali care au o înclinație pentru alte tipuri de alimente fermentate.
„Multe alimente japoneze, cum ar fi natto și miso, sunt fermentate, iar această tehnologie s-ar putea extinde în aceste domenii”, a declarat Uetsuki.
Compania dezvoltă echipamente de fabricare a berii în spațiu, cu o dată de lansare planificată în a doua jumătate a anului 2025.