Din Timișoara, Arad sau alt oraș din vestul României până la Constanța, drumul cu mașina durează circa 10-12 ore (Arad - Constanța, 806 km). Într-un timp similar sau chiar mai scurt se poate ajunge în Grecia, în Halkidiki. De la Arad la Salonic, de exemplu, sunt 820 de kilometri, dacă se alege traseul prin Serbia și Macedonia de Nord, distanță ce se parcurge în 9-10 ore, conform Google Maps.
„Marea Ungariei” e, însă, mult mai aproape, cel puțin pentru românii din vestul țării. De la Arad sau Timișoara se ajunge în aproximativ 4-5 ore, iar prețurile sunt, în general, mai mici decât la Mamaia sau Neptun. De exemplu, cazarea la un hotel bun de 3* costă, în medie, de 28.435 de forinți/cameră (cca. 350 lei) pe noapte, iar la 4* ajunge, în medie, la 38.059 de forinți (cca. 475 lei), în această perioadă, potrivit hikersbay.com. La hotelurile de 2*, prețul mediu este de 311 de lei/cameră/noapte. Evident, există și tarife mai mari, și tarife mai mici, precum și o mulțime de pensiuni și apartamente în regim hotelier pe Booking sau Airbnb.
În ceea ce privește mâncarea, cele mai mici prețuri sunt la fast-food-urile de pe plaje. Conform site-ului ro.travel-question.com, de exemplu, pe plajele Balatonbereny și Balatonfüred, o supă gulaș costă 9-12 lei, un gyros/shaworma 12-14 lei sau un burger 9-10 lei.
Pe promenada Petofi din Siofok, la restaurantele mai cunoscute e ceva mai scump: gulaș 18 lei, pește prăjit de la 5 lei/100 gr., pizza 15-22 lei.
Pentru o comparațșe cu Vama Veche și Mamaia citiți:
FOTO Coaste de porc cu cartofi: 100 lei, ouă: 40 lei, supa: 30 lei, în stațiunea „boemă” Vama Veche
VIDEO 15 lei un gyros, 6 lei plăcinta sau un hot-dog în stațiunea din Vestul țării plină de turiști
Prețuri la cele mai bune restaurante din jurul Lacului Balaton, conform TripAdvisor
Vitorlás Bisztró Keszthely
La restaurantul Vitorlás Bisztró Keszthely, o bere la 0,5 litri e 9 lei, un espresso 6 lei, iar un fel principal variază între 37 de lei și 49 de lei.
Teri mama's Restaurant
La Teri mama's Restaurant, o supă cremă de usturoi în pâine cu cârnat costă 23 de lei, supă gulaș 24 de lei, ardei umpluți 25 de lei, spaghete Bolognese 24 de lei, rață prăjită cu garnitură 50 de lei, păstrăv la grătar cu cartofi cu unt 51 lei, beafsteak învelit în bacon 87 de lei. Meniul complet îl găsiți aici.
Mala Garden Restaurant
Mala Garden Restaurant de pe malul Lacului Balaton este cu specific thailandez, mexican, dar și local. O porție de supă de legume cu lapte de cocos și pui, de exemplu, costă 32 lei, piept de pui în crustă de parmezan și salată 54 de lei, piept de rață cu brânză Camembert, piure de fasole verde și cartofi 72 lei, tartar de ton 58 lei, coaste de vită Angus la grătar 96 lei. Meniul complet îl găsiți aici.