Ce se poate face cu banalul zaț de cafea? Cercetătorii australieni au descoperit că am putea produce un beton cu 30% mai rezistent prin prelucrarea și adăugarea de zaț de cafea carbonizat în amestec.
Ce se poate face cu banalul zaț de cafea? Cum va revoluționa una dintre cele mai mari industrii?
Rețeta lor inteligentă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp. În fiecare an, lumea produce la nivel global 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea. Cea mai mare parte ajunge în depozitele de deșeuri.
„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu, deoarece emite cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, care contribuie la schimbările climatice”, a explicat Rajeev Roychand, inginer la Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT).
Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global, există, de asemenea, o cerere tot mai mare de beton care consumă multe resurse, ceea ce cauzează și un alt set de provocări de mediu.
„Extracția continuă de nisip natural în întreaga lume - de obicei extras din paturile și malurile râurilor - pentru a satisface cererile în creștere rapidă ale industriei construcțiilor are un impact mare asupra mediului”, a declarat Jie Li, inginer RMIT, conform sciencealert.com.
Citește și: Secretul materialului de construcții inventat de romani care a schimbat lumea. Cum se „autovindecă”?
„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei aprovizionări durabile cu nisip din cauza naturii finite a resurselor și a impactului exploatării nisipului asupra mediului.
Printr-o abordare bazată pe economia circulară, am putea ține deșeurile organice departe de gropile de gunoi și, de asemenea, am putea conserva mai bine resursele noastre naturale precum nisipul”.
Zațul de cafea poate ajuta la crearea unui beton cu 30% mai rezistent decât cele actuale - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Produsele organice, cum ar fi zațul de cafea, nu pot fi adăugate direct în beton, deoarece pierd substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție.
Prin urmare, folosind niveluri scăzute de energie, echipa a încălzit deșeurile de cafea la peste 350 grade Celsius, privându-le în același timp de oxigen.
Zațul de cafea, ingredientul-surpriză pentru betoanele mai rezistente
Acest proces se numește piroliză. El descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit „biochar”, care poate forma legături cu matricea de ciment și se poate încorpora astfel în aceasta.
Roychand și colegii săi au încercat, de asemenea, să pirolizeze zațul de cafea la 500 grade Celsius, dar particulele de biochar rezultate nu au fost la fel de rezistente.
Cercetătorii au avertizat că trebuie încă să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor de ciment.
Ei se ocupă acum la testarea performanțelor cimentului hibrid de cafea în cazul ciclurilor de îngheț-dezgheț, al absorbției de apă, al abraziunilor și al multor altor factori de stres.
Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biocharuri din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.
Citește și: Care este momentul ideal al zilei pentru a bea cafea? Care sunt beneficiile și pericolele cofeinei?
„Cercetarea noastră se află în stadii incipiente, dar aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi.
Inspirația pentru cercetarea mea, dintr-o perspectivă indigenă, implică grija pentru țară, asigurarea unui ciclu de viață durabil pentru toate materialele și evitarea ca lucrurile să ajungă la groapa de gunoi pentru a minimiza impactul asupra mediului”, a declarat și un alt inginer RMIT, Shannon Kilmartin-Lynch.