Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni

DE Elena Petrescu | Actualizat: 16.04.2025 - 20:29
Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni - FOTO: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni - FOTO: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)

Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni. Iată câteva sfaturi testate, care te scapă de ouăle crăpate și te ajută să obții un rezultat perfect, de fiecare dată.

SHARE

Nu există lucru mai enervant și mai frustrant decât să pui ouăle la fiert – mai ales pentru Paște – și să le vezi cum crapă pe rând, lăsând în urmă dungi, pete și albușuri ieșite inestetic.

După ce te străduiești să alegi cele mai frumoase ouă și te pregătești să le vopsești, ultimul lucru pe care îl vrei e să arate ca și cum au fost aruncate de copii pe asfalt.

Din fericire, cu puțină atenție și câteva trucuri vechi, poți preveni aceste neplăceri și obține ouă perfecte, cu coaja întreagă și netedă.

Citește și Masa de Paște 2025 fără stres financiar: Cum să-ți faci bugetul ca să nu rămâi fără bani

Iată câteva sfaturi testate, care te scapă de ouăle crăpate și te ajută să obții un rezultat perfect, de fiecare dată.

Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni

Cine n-a pățit măcar o dată să pună ouăle la fiert și să le scoată cu coaja crăpată, albușul ieșit pe jumătate afară și aspectul total compromis?

Mai ales de Paște, când vrei ouă frumoase pentru vopsit, e important să știi exact cum să le fierbi ca să nu se spargă.

Iată câteva sfaturi testate, care te scapă de ouăle crăpate și te ajută să obții un rezultat perfect, de fiecare dată:

1. Alege ouă la temperatura camerei

Nu pune ouăle direct din frigider în apă clocotită. Diferența de temperatură e prea mare și coaja crapă aproape garantat. Scoate-le cu 30–60 de minute înainte să le fierbi, ca să ajungă la temperatura camerei.

2. Pune ouăle în apă rece, nu în apă fierbinte

Dacă le pui direct în apă deja clocotită, șocul termic le crapă coaja. Pune-le într-o cratiță cu apă rece și abia apoi pune vasul pe foc. Ouăle se încălzesc treptat și coaja rezistă.

Citește și Greșeala pe care o fac mulți de Paște. Nu cumpăra mielul până nu citești asta: așa alegi corect

3. Adaugă sare sau oțet în apă
O linguriță de sare ajută la întărirea cojii, iar oțetul poate ajuta la „sigilarea” rapidă a unei eventuale crăpături, astfel încât albușul să nu se împrăștie. E un truc simplu, dar foarte eficient.

4. Nu le înghesui în oală
Dacă ouăle se lovesc între ele în timpul fierberii, coaja crapă mai ușor. Lasă suficient spațiu între ele și asigură-te că sunt acoperite complet cu apă.

5. Fierbe-le la foc mic spre mediu

Fierberea rapidă și turbulentă le face să se izbească de pereții cratiței. Fierbe ouăle la foc mic, cu clocot ușor – e suficient pentru ca ouăle să se gătească bine fără riscul de a crăpa.

Citește și Alimentul perfect pentru post, de mâncat zilnic! E 6 lei, faci cu el peste 200 rețete și e delicios

6. Nu uita de lingura de lemn

Un truc din bătrâni: dacă pui o lingură de lemn în cratiță, aceasta atenuează mișcările apei și reduce riscul ca ouăle să se izbească de pereți.

7. La final, pune-le în apă rece

Imediat după ce s-au fiert, mută ouăle într-un bol cu apă rece sau cu gheață. Acest pas oprește procesul de fierbere, le face mai ușor de curățat și previne formarea unei coji cu pete.

Bonus: cât să le fierbi?

– Ouă moi: 4-5 minute
– Ouă medii (galbenuș ușor cremos): 7-8 minute
– Ouă tari: 10-12 minute


Cu aceste trucuri simple, scapi de ouăle crăpate și te bucuri de o coajă întreagă, numai bună pentru vopsit sau servit frumos la masă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te