De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le utilizezi

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.04.2025 - 10:42
De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le folosești - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le folosești - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le folosești - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le folosești - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le utilizezi și de ce le recomandă experții?

SHARE

Odată cu venirea căldurii, reîncep și activitățile în grădină, iar solul are nevoie de îngrijire și nutrienți pentru a susține noile culturi. În acest context, ceea ce considerăm deșeu – precum coaja de cartof – se dovedește a fi un aliat valoros.

Bogate în substanțe nutritive, cojile de cartofi pot fi folosite cu succes pentru îmbunătățirea calității solului și stimularea creșterii plantelor.

De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le utilizezi

Cartofii sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu și fosfor. De asemenea, sunt printre cele mai versatile legume. Acești nutrienți sunt esențiali pentru creșterea și supraviețuirea plantelor, în special în timpul anotimpurilor de primăvară și vară, conform Daily Mirror.

Citește și: Rețeta pentru cartofi prăjiți perfecți. Ce soi trebuie folosit? De câte ori putem refolosi uleiul?

De ce să nu arunci cojile de cartofi? Pot fi de mare folos, în grădină. Cum le utilizezi - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Astfel, data viitoare când curățați cartofi, păstrați cojile pentru a le folosi drept îngrășământ.

De asemenea, cartofii se descompun ușor și rapid pentru a face aceste substanțe nutritive disponibile pentru plante, îmbunătățind în același timp solul din grădină. 

Citește și: Cât de sănătos este cartoful? Mulți fug de el, însă experții demontează mitul. Ce au descoperit?

Cojile de legume, coaja de citrice, tulpinile de broccoli și cojile de cartofi au substanțe nutritive care, atunci când sunt adăugate la solul grădinii, pot furniza vitamina A și C plantelor.

Citește și: Ce răsaduri pot fi puse în pământ în aprilie? Începe perioada grădinăritului

Pur și simplu săpați o groapă, aruncați toate cojile de legume în ea și apoi acoperiți-o cu pământ. Este mai benefic decât să le aruncați la gunoi.

Alte resturi alimentare care pot fi folosite ca îngrășăminte naturale și organice sunt: zațul de cafea, cojile de banane, cojile de ouă și multe altele.

Aceste resturi alimentare nu numai că reduc risipa de alimente, dar și îmbogățesc solul, devenind o alternativă ecologică pentru grădină - și nu costă nimic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te