Atunci când nu sunt depozitați corespunzător, cartofii încolțesc, iar cei mai mulți oameni îi folosesc în continuare în bucătărie, deși au muguri. Însă este sigur să mâncăm cartofi care au încolțit?
Odată ce cartofii încep să încolțească, ei sunt încă, în general, siguri pentru a fi consumați, atâta timp cât încolțirea nu este scăpată de sub control. Dacă au foarte mulți muguri, aceștia trebuie aruncați.
De ce sunt toxici cartofii încolțiți și cei verzi? Cum să-i depozitezi corect, ca să țină mai mult
„Acești germeni conțin o toxină numită solanină, care poate provoca boli precum dureri de cap, vărsături și alte simptome digestive”, a explicat Ellen Shumaker, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Citește și: De ce să freci parbrizul mașinii cu un cartof. Mai ales iarna, e gestul care-ți poate salva viața
„Dacă se consumă cantități mari din această substanță, pot apărea simptome destul de grave. Dar dacă germenii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, germenii pot fi tăiați și cartoful poate fi consumat”.
Cartofii verzi
O altă problemă este legată de cartofii verzi, iar puțini oameni știu că nu este indicat să fie consumați.
„Lumina soarelui face cartofii verzi deoarece aceștia produc clorofilă, dar adevărata problemă este acumularea de toxine dăunătoare”.
„Verdele de pe cartofi indică formarea toxinei solanină, care se găsește și în mugurii acestora”, a spus Shumaker.
Citește și: Alimentul din cămară mâncat cu cartofi prăjiți care te ajută la slăbit. Beneficiile din borcan
„Dacă există părți verzi mici pe un cartof, acestea pot fi tăiate, dar dacă sunt pete verzi mari, este recomandat să aruncați cartoful.”
Nuanța verzuie și mugurii sunt principalele semne că un cartof s-a stricat sau începe să se strice, a spus Shumaker.
Iar dacă un cartof este zbârcit și moale, acestea sunt cu siguranță semne că ar trebui să îl aruncați.
Deși efectele consumului de cartofi stricați sunt mai ales gastrointestinale, în cazuri grave, solanina poate provoca chiar paralizie.
În general, cel mai bine este să vă feriți de cartofii cu aspect ciudat, mai ales dacă au început să devină verzi.
Dar odată ce cartofii au început să prezinte semne de înverzire și încolțire ei vor dezvolta și un gust amar. De asemenea, probabil că nu vor mai conține la fel de mulți nutrienți, scrie HuffPost.
Cum trebuie depozitați cartofii?
Cartofii încolțesc din cauza căldurii, luminii și umidității, care declanșează ciclul lor natural de creștere. Pentru a preveni germinarea, cartofii trebuie depozitați într-un loc răcoros (7-10°C), întunecat și uscat, cum ar fi o cămară.
Un truc simplu pentru a preveni încolțirea cartofilor este să-i depozitezi lângă mere.
Citește și: Cine a fost domnitorul ce a introdus cartofii în Moldova? A adoptat codul de legi ce-i poartă numele
Merele produc etilenă, un gaz natural, a cărui expunere „poate încetini sau opri procesul de germinare a cartofilor”, spune Tasting Table.
Totuși, nu îi puneți în frigider, deoarece frigul poate „declanșa transformarea amidonului din cartofi în zaharuri, care pot deveni cancerigene atunci când sunt gătite”.