În ce cantități popcornul devine nociv pentru organism? Cercetătorii spun cât poți mănca la un film

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.03.2024 - 17:11
Cât popcorn poți mânca la film pentru a nu avea probleme de sănătate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cât popcorn poți mânca la film pentru a nu avea probleme de sănătate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Popornul este gustarea perfectă atunci când vizionezi un film la cinema. Însă acest aliment a stârnit controverse. Mulți spun că este nesănătos dar alții susțin că nu are niciun pericol pentru sănătate. Specialiștii au explicat totul.

SHARE

Cei mai mulți dintre noi nu își imaginează să meargă la cinema să vizioneze un film fără să-și ia o porție de popcorn. Sunt însă persoane care spun că floricelele de porumb nu sunt foarte sănătoase și le evită. 

Specialiștii vin cu explicații în ambele situații. 

În ce cantități popcornul devine nociv pentru organism. Cercetătorii spun cât poți mănca la un film

De fapt, popcornul este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri de gustare pe care le puteți avea. Dar trebuie să aveți grijă la tipul de floricele de porumb pe care le mâncați.

Sănătos este popcornul simplu, nu nu chestiile grase, îmbibate în unt pe care le primești la filme. 

Are puține calorii, dacă îl prepari corect

Cel mai sănătos tip de floricele de porumb este cel preparat fără ulei sau doar cu puțină grăsime și eventual puțină sare consumat în canități mici.

Citește și: Cât de periculoasă pentru organism este vata de zahăr, desertul colorat iubit de toți copiii?

Altfel floricelele medii și mari de la cinema conțin în medie 1.200 de calorii și 60 de grame de grăsimi saturate.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Popcornul ar putea fi la fel de sănătos ca fructele și legumele?

Potrivit unei analize din 2019 din revista Antioxidants , floricelele de porumb sunt pline de polifenoli , compuși găsiți în plante care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația. 

 Polifenolii sunt puternic diluați în fructe și legume, care sunt 90% apă.

 Cu toate acestea, popcornul are aproximativ 4% apă, astfel încât polifenolii sunt mai concentrați, în special în coji (cojile dure care se blochează între dinți).

O porție de popcorn poate conține până la 300 mg de polifenoli, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Scranton, care ar reprezenta 13% din aportul zilnic mediu al unei persoane.

În acelasi timp, fructele reprezintă 255 mg de polifenoli pe zi, iar legumele aduc aproximativ 218 mg pe zi. Acestea fiind spuse, floricelele de porumb nu conțin multe alte vitamine și nutrienți, așa că nu poate înlocui complet fructele și legumele din dieta ta.

Foto: Unsplash.com - rol ilustrativ

Popcornul poate ajuta la combaterea cancerului?

Una dintre multele puteri ale polifenolilor, cum ar fi cele găsite în floricelele de porumb, este capacitatea lor de a bloca enzimele de care cancerele au nevoie pentru a se dezvolta și, astfel, de a regla răspândirea celulelor canceroase, susțin specialiștii.

Modul tradițional de a culege aceste beneficii pentru sănătate este consumul de fructe și legume, dar concentrația mare de polifenoli face consumul de popcorn o alternativă sănătoasă. Deoarece pot preveni, de asemenea, inflamația și acumularea plăcii, alimentele bogate în polifenoli pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, scrie thehealthy.com.

Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul

De asemenea, consumul de floricele de porumb este una intre cele 30 de modalități de a obține mai multe fibre în dieta ta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te