Soia este un aliment excelent pentru sănătate.
Ridurile, gazele intestinale dar și kilogramele în plus pot fi o adevărată provocare pentru corpul uman, însă există un aliment care pare a fi benefic pentru toate cele trei probleme. Îngrijire? Veți afla în cele de mai jos!
Soia - alimentul numit și „aurul maro” pentru corpul tău. Te ajută să slăbești, te scapă de riduri și gaze
Dieta japoneză este un pilon fundamental al sănătății și longevității populației. Există mai mulți factori care influențează alegerile alimentare, precum moderația în porții, în loc să consume cantități mari dintr-un singur aliment, mesele sunt alcătuite din porții mici, ceea ce încurajează o alimentație variată și echilibrată.
De asemenea, metodele de gătire sănătoasă sunt esențiale, predomină pregătirea la abur, fierberea și coacerea, evitând excesul de uleiuri și grăsimi.
Citește și: Te poți droga cu semințe de mac? Sunt periculoase în cozonac și prăjitură? Ce spun cercetătorii?
Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante secrete ale japonezilor pentru a se menține sănătoși și în formează este alegerea alimentelor consumate zilnic. Dieta lor se caracterizează prin echilibru, bogăție în alimente proaspete și un conținut redus de grăsimi saturate, ceea ce contribuie la faptul că Japonia are unul dintre cele mai scăzute procente de obezitate din lume.
Consumul de orez, pește, fructe de mare, legume și produse pe bază de soie este esențial în gastronomia japoneză, asigurând un aport variat și bogat în nutrienți. În plus, japonezii includ zilnic în alimentația lor probiotice naturale, precum soia fermentată, un aliment apreciat pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Deși are un gust puternic și o textură lipicioasă, ceea ce nu este pe placul tuturor, soia fermentată aduce beneficii extraordinare pentru sănătate.
Soia, alimentul care te ajută să slăbești, te scapă de riduri și gaze
Soia fermentată este un aliment tradițional japonez, obținut prin fermentarea boabelor de soia cu bacterii Bacillus subtilis. Acestea sunt o istorie de peste o mie de ani și este profund integrat în cultura culinară japoneză. Se crede că originea sa datează din perioada Heian (794-1185), când războinicii samurai transportau soia înfășurată în paie de orez, favorizând astfel fermentația naturală datorită umidității și căldurii.
Citește și: Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal
Procesul de fermentație nu doar că prelungește durata de viață a boabe de soia, dar le oferă și o textură unică și un miros specific, caracteristici distinctive ale soiei fermentate. De-a lungul timpului, metoda de preparare sa perfecționat, iar acest aliment a devenit un element esențial al dietei japoneze.
Potrivit nutriționistului Mario Ortiz, „soia funcționează ca un estrogen natural, esențial în perioada menopauzei.” Pe lângă acest beneficiu, soia fermentată este apreciată pentru proprietățile sale probiotice și contribuția la longevitate și controlul greutății.
În timpul fermentației, Bacillus subtilis produce enzime și bacterii benefice, care susțin sănătatea intestinală. Consumul regulat de soia fermentată ajutată la echilibrarea florei intestinale, dezvoltarea și digestia și întărind sistemul imunitar. O floră intestinală sănătoasă contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației și prevenirea bolilor cronice.
Soia ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii
Pe lângă efectele sale probiotice, soia fermentată este o sursă excelentă de vitamina K2, esențială pentru sănătatea oasală și sistemul cardiovascular. Această vitamină ajută la direcționarea calciului către oase și dinți, în loc să se depună pe artere, reducând astfel riscul de osteoporoză și afecțiuni cardiovasculare.
O porție zilnică de 40-50 de grame de soia fermentată oferă doza de vitamina K recomandată de guvernul japonez pentru prevenirea osteoporozei. De asemenea, acest aliment este bogat în vitamina B6 și vitamina E, care stimulează regenerarea celulară și încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.
Citește și: Ce semne sunt că ai deficit de vitamina C? Iarna ai nevoie de ea mai mult ca oricând. De ce?
Un studiu de lungă durată realizat la Tokyo a relevat că bărbații și femeile care consumă zilnic soia fermentată aveau un risc cu 10% mai mic de a deceda din cauza unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord.
În ceea ce se pierde în greutate, soia fermentată este un aliat ideal. Combinând proteine vegetale, fibre și enzime digestive, oferă această sațietate de lungă durată și previne oscilații bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Spreosebire de alte fermentate, soia fermentată de alimentare conține nattokinază, o enzimă care îmbunătățește circulația sanguină și contribuie la reducerea grăsimii viscerale.