De când devine postul mai aspru? Ce nu au voie credincioșii să facă în Ajunul Crăciunului?

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.12.2024 - 10:25
De când devine postul mai aspru? Ce nu au voie credincioșii să facă în Ajunul Crăciunului? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De când devine postul mai aspru? Ce nu au voie credincioșii să facă în Ajunul Crăciunului? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

De când devine postul mai aspru? Ce nu au voie credincioșii să facă în Ajunul Crăciunului?

SHARE

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar creștinii se pregătesc de praznicul Naşterii Mântuitorului.

Deși mulți români încep mesele festive din Ajun, sau chiar cu câteva zile înainte de Crăciun, Postul Nașterii Domnului devine mai aspru de pe 20 decembrie. 

De când devine postul mai aspru? Ce nu au voie credincioșii să facă în Ajunul Crăciunului?

Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie, inclusiv, aceasta fiind o zi în care se ține post mai aspru decât în celelalte zile.

Citește și: Alimentul ce NU trebuie consumat în post, care e nociv, dar românii fac abuz! Ce poți păți?

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea (orele 15.00-16.00) când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn; marţea şi joia se mănâncă legume fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin.

Sâmbăta şi duminica se poate consuma și peşte, în afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru.

Ca fel de postire, Postul Naşterii Domnului este de asprime mijlocie (ca şi cel al Sfinţilor Apostoli).

Citește și: Alimentul cu beneficii neștiute pentru inimă și memorie. Îl consumi în post și te ajută la slăbit

Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea unui sfânt cu doxologie mare se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea în acest caz se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi.

Dacă se întâmplă miercuri şi vineri praznicul unui sfânt cu priveghere (5, 6, 9, 12 şi 13 decembrie), ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Postul în Ajunul Crăciunului

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), adică Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până la Ceasul al IX-lea, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon (Daniel 1, 5, 8-16).

Citește și: Cina gata într-un minut, perfectă pentru Postul Crăciunului! Ai nevoie doar de câteva ingrediente

În alte părţi se ajunează în această zi până la răsăritul Luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua care a vestit Naşterea Domnului.

Această ajunare aminteşte totodată de postul ţinut odinioară de catehumenii care în seara acestei zile primeau Botezul creştin şi apoi prima împărtăşire, la Liturghia săvârşită atunci în acest scop (Liturghia Sfântului Vasile, care în prezent se săvârşeşte dimineaţa), conform surselor citate de Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te