Motivul pentru care trebuie să mănânci neapărat un ou pe zi. Ce se întâmplă în organism? Iată ce spun specialiștii și ce beneficii are oul asupra corpului uman.
De ce trebuie să mâncăm un ou pe zi?
Pentru multe persoane, adăugarea ouălor în dietă poate fi o decizie complicată, din cauza temerilor legate de creșterea colesterolului.
Din pricina densității lor nutritive, se recomandă ca ouăle să fie consumate cu moderație. Specialiștii spun că există cinci motive solide pentru care ouăle sunt tot mai acceptate de nutriționiști, fiind considerate un super-aliment de care organismul are mare nevoie, potrivit Health.
Citește și: Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol
Specialiștii susțin că este bine să mâncăm ouă oricând, mai ales în sezonul virozelor și al gripei, pentru că întăresc sistemul imunitar. În plus, conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Gălbenușul de ou conține cantități mari de luteină și de zeaxantină.
De exemplu, un singur ou fiert mare conține:
- vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR);
- folat: 5% din DZR;
- vitamina B5: 7% din DZR;
- vitamina B12: 9% din DZR;
- vitamina B2: 15% din DZR;
- fosfor: 9% din DZR;
- seleniu: 22% din DZR.
Un ou fiert tare are 6 grame de proteine. Este mult pentru un ou mic! Mai ales că un ou are un conținut atât de scăzut de calorii. Proteinele sunt esențiale pentru a oferi energie, pentru a construi mușchi și a menține corpul sănătos în general. Mâncatul unui ou simplu va oferi proteinele de care ai nevoie pentru a te menține în mișcare!
Colesterolul HDL este cunoscut drept colesterolul „bun”. Este tipul de colesterol care vă va ajuta să vă reduceți riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Ouăle ajută la creșterea nivelului HDL și la scăderea riscului unor boli.
Citește și: Reguli de supermarket în piețe: legumele și fructele trebuie să aibă etichete, inclusiv cele locale
Ouăle au antioxidanți numiți luteină și zeaxantină, care ajută la reducerea riscului apariției problemelor oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.
Gălbenușurile de ou sunt cele mai bune pentru sănătatea ochilor, deoarece aici se află acești antioxidanți. Adăugarea ouălor în dieta zilnică poate încetini procesul degenerativ care vă afectează ochii.