Preparatul de pe masa de Paște, cel mai sănătos și slab caloric. I se spune „cozonac” de carne. Din ce este făcut și cum îl preparăm?
Preparatul de pe masa de Paște care este cel mai slab caloric
Ca orice sărbătoare importantă, Paștele presupune și mese copioase, încărcate de mâncăruri grele și stropite cu vin ori alte băuturi.
Citește și: Cea mai delicioasă rețetă de drob pentru masa de Paște. Secretul dezvăluit de Cătălin Scărlătescu
Nutriționiștii și medicii de alte specialități încadrează produsele tradiționale specifice acestei sărbători în categoria așa-ziselor bombe calorice.
Aceștia avertizează că ouăle, carnea de miel cozonacii, pască pot provoca anumite neplăceri dacă sunt consumate în exces, mai ales de către cei care au ținut post și fac trecerea bruscă de la regimul cu verdețuri și alte produse specifice postului, la cel tradițional al meselor de Paște.
Dar există și un preparat care nu lipsește de pe mesele de Paște ale românilor și care este cotat ca fiind cel mai slab caloric. Acela este drobul.
Nutriționistul Mihaela Bilic prezintă avantajele nutriționale ale drobului, un preparat dietetic și tradițional.
Acesta este pregatit pe bază de organe de miel, porc, vită sau chiar pui, care au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu.
Ce spun specialiștii?
„Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de „cozonac” de carne. Care este valoarea nutritiva a organelor? Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a.
În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe- drobul stă mărturie.
Ce avantaje au organele?
Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu” a declarat nutriționistul.
Totuși, medicul precizează că dezavantajele acestor părți animale sunt reprezentate de conținutul crescut de colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, alături de eventuale urme de toxine și antibiotice.
Citește și: 6 lucuri pe care le poți face cu zațul de cafea. Nu o mai arunca de acum înainte
Ea mai spune că 100g ficat acoperă 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vitamina B, re un aport de vitamina A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată, iar totul însumează numai 135 calorii și 4 g grăsime.
„Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g) și a riscului de acumulare de vitamina A în exces- poate duce la boli hepatice cronice.
Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maxim o dată pe săptămână, prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt”, a adăugat aceasta.