Alianța Europeană pentru Sănătate Publică a propus soluții pentru a atenua impactul critic asupra sănătății asociat cu utilizarea gazului natural pentru gătit în Uniunea Europeană (UE) și subliniază necesitatea unei acțiuni urgente.
Citește și: A fost inventat un test care detectează două tipuri de cancer extrem de răspândite într-o oră
Un dispozitiv din bucătărie fură mii de vieți în România și ne costă miliarde €. Femeile îl folosesc
Aproape o treime din gospodăriile din UE se bazează pe gaz, care, în ciuda faptului că este comercializat ca o alternativă curată, este un combustibil fosil care emite poluanți nocivi - inclusiv metan, benzen, dioxid de azot (NO2) și dioxid de carbon - în timpul arderii.
Aceste emisii subminează calitatea aerului interior și prezintă riscuri grave pentru sănătatea publică, contribuind la dependența Europei de sursele de energie neregenerabile.
Citește și: Ce este boala femeilor neiubite și ce simptome are. E grav. Sute de mii de românce suferă de asta
O nouă evaluare a impactului asupra sănătății realizată de Universitatea Jaime I indică faptul că locuințele care utilizează aparate (plite, sobe, aragaz) pe gaz depășesc frecvent standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind calitatea aerului pentru poluanții din interior.
Pericolul tău din aragaz și plite
Mai exact, nivelurile de NO2 din gospodăriile care gătesc cu gaz sunt semnificativ mai ridicate decât în cele care utilizează alternative electrice, multe dintre acestea depășind limitele de siguranță. Studiul arată că gătitul cu gaz poate provoca aproximativ 36 000 de decese premature anual în Europa, o cifră comparabilă cu decesele cauzate de infecțiile rezistente la antibiotice.
Povara economică a acestor decese evitabile este estimată la 143 de miliarde de euro, Italia confruntându-se cu cel mai mare cost, de 54 de miliarde de euro.
Evaluarea impactului asupra sănătății evidențiază, de asemenea, o legătură îngrijorătoare între gătitul cu gaz și astm, estimând că sobele cu gaz contribuie la sute de mii de cazuri de astm în fiecare an, care afectează în special copiii. Țări precum Franța, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și România ar obține beneficii semnificative pentru sănătate în urma inițiativelor de promovare a alternativelor mai puțin poluante pentru gătit.
Aceste estimări sunt probabil prudente, deoarece nu iau în considerare toți poluanții asociați gătitului cu gaz sau costurile indirecte precum spitalizările și pierderea productivității.
Tranziția de la gătitul cu gaz este esențială pentru promovarea priorităților UE în materie de promovare a sănătății, îmbunătățirea calității aerului și eliminarea treptată a combustibililor fosili. Descărcați documentul integral pentru a vedea recomandările noastre.