Ministerul Sănătății a publicat un „Draft Ordin emis in temeiul Legii de modificare a Legii nr.1/2011 si a Legii nr.55/2020 – ORDIN pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19”. Documentul este AICI.
Potrivit Comitetul Judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU / CMBSU) va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021. Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori)”, se arată în proiectul de ordin.
IV. Protocoale
1. Protocol pentru cantine
● În cazul în care este asigurată masa la cantină sau în sala de mese, organizarea
intervalelor aferente meselor și a accesului va fi realizată astfel încât să se evite cozile
și întâlnirile între grupe de elevi pe culoare;
● Respectarea măsurilor de distanțare fizica de 1,5 m se aplică în orice context și în orice
spațiu, atât la masă, cât și pentru intervalele de tranzit, circulație, distribuirea felurilor
de mâncare etc;
● Gestionarea echipamentelor colective (tăvi, tacâmuri, carafe pentru apă etc.) va fi
adaptată, astfel încât contactele să fie limitate. Se recomandă folosirea de tacâmuri de
unică folosință;
● Înainte și după fiecare masă elevii se vor spăla pe mâini;
● Masca va fi scoasă doar în momentul în care elevii se vor așeza la masă;
● În cazul în care elevii sunt supravegheați în timpul mesei, membrii personalului vor
purta măști și se vor spăla pe mâini după fiecare contact;
● Sala de mese va fi aerisită înainte și după masă;
● Se va realiza cu strictețe curățenia și dezinfecția sălilor de mese, conform Planului de
curățenie și dezinfecție.
2. Protocol pentru cămine (internate școlare)
● Înainte de redeschiderea căminului se va efectua curățenia și dezinfecția aprofundată a
tuturor spațiilor comune și de cazare;
● Va fi organizată zilnic curățenia și dezinfecția spațiilor colective;
● Măsuri de protecție:
o Vor fi stabilite modalitățile de ocupare a căminului în funcție de numărul de
elevi cazați;
o Camerele vor fi repartizate în funcție de efectivele de elevi, cu respectarea
distanțării fizice de cel puțin 1 m între paturi.
o Vor fi atribuite camere individuale sau, dacă acest lucru nu este posibil,
camerele vor fi ocupate de elevi din aceeași grupă pentru a limita amestecarea
elevilor din grupe diferite;
o Va fi asigurată o echipare optimă a grupurilor sanitare, în special cu săpun
lichid; dacă este cazul, vor fi furnizate elevilor soluții lichide pe bază de alcool
în cantități suficiente;
o Vor fi limitate deplasările în cadrul căminului și vor fi evitate aglomerările;
o Portul măștii este obligatoriu în spațiile comune;
o Elevii vor fi instruiți în permanență cu privire la respectarea măsurilor de
protecție individuală;
o Spațiile comune vor fi curățate, dezinfectate și aerisite în mod regulat;
o Se va evita utilizarea de covoare / mochete;
o Elevilor care sunt cazați în cămin li se va recomanda să păstreze curățenia, să
dezinfecteze și să aeriseasca în mod regulat camerele;
o Va fi organizat accesul prin rotație în spațiile comune (săli de baie, săli de mese
sau săli destinate utilizării comune), astfel încât să fie posibilă dezinfectarea
adaptată înainte și după fiecare utilizare;
o Elevilor li se va recomanda să evite pe cât posibil spațiile comune, iar activitățile
să se desfășoare în camera proprie;
o Personalul care se ocupă de supraveghere va fi instruit cu privire la regulile
specifice de funcționare a căminului în perioada respectivă;
o În situația apariției unui caz suspect sau confirmat cu SARS-Cov2 se va activa
protocolul de izolare și se va anunța Direcția de Sănătate Publică sau se va apela
serviciul de urgență 112.