O serie de alimnete pe care le cumperi din magazine te pot îmbolnăvi dacă nu sutn corect manipulate. Asta, în condițiile temperaturilor marid e afara.
Cumpărătorii trebuie să fie atenți la locul de unde cumpără și la etichetele produselor, transmite ANPC. Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și produsul să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.
Românii să se asigure că vitrina din care iau alimentele are o temperatură de -18 grade Celsius pentru cele congelate și între 4 și 8 grade Celsius pentru cele în stare refrigerată.
Carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit.
Alimentele trebuie să fie păstrate într-o vitrină cu o temperatură între 4 și 8 grade Celsius.
Atenție la calitatea laptelui
ANPC a oferit și o serie de detalii despre calitatea laptelui care are un termen de valabilitate destul de redus, mai ales dacă sticla a fost deschisă. Specialiștii recomandă utilizarea sa în maxim 3 zile. Cel UHT este cel mai sigur pentru că procesul de ambalare se face prin pasteurizare la temperaturi înalte.
În plus, acesta nu mai are nevoie de fierbere, în timp ce laptele proaspăt se fierbere imediat după cumpărare.
Cumpărătorii trebuie să citească de fiecare dată etichetele de pe produse și atunci când este vorba de mezeluri, brânzeturi și derivate din lapte. Eticheta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente ca alimentul să fie bun de consumat.
Nu cumpărați produse care nu sunt complet vidate, au mirosuri și culori schimbate. Produsele de patiserie și de cofetărie se încadrează, de asemenea, în categoria celor care se strică repede și care pot duce la probleme de sănătate.
Un alt produs care reprezintă un pericol pentru organismul uman este peștele, proaspăt sau congelat. Dacă nu este depozitat corespunzător are un miros înțepător, ochii lui devin albi, în timp ce carnea este moale.