Semințele de floarea-soarelui sunt iubite de toți românii. O mână de semințe nu este doar o gustare gustoasă, ci și o opțiune nutritivă plină de fibre, grăsimi sănătoase și chiar proteine.
Acestea conțin macro și micronutrienți impresionanți, inclusiv cantități notabile de proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitamina E, fier, zinc, magneziu, cupru, seleniu, mangan și vitamine B, inclusiv niacină, acid pantotenic, vitamina B6 și folat.
Alimentul iubit de toți românii, care protejează inima și revitalizează pielea. Cât să consumi?
Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate în compuși vegetali, inclusiv flavonoide, tocoferoli și acizi fenolici. Iată ce beneficii au pentru sănătate toți acești nutrienți.
Citește și: Adevărul pe care nu ți-l spune nimeni: ce să faci zilnic după 50 ca să ai oasele sănătoase. E simplu
Experții recomandă o porție de 30 de grame de semințe de floarea-soarelui, pentru a beneficia de nutrienți, conform Real Simple.
Alimentul iubit de toți românii, care protejează inima și revitalizează pielea. Cât să consumi? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Promovează sănătatea inimii
„Deoarece semințele de floarea-soarelui nu conțin colesterol și oferă o cantitate bună de fibre, ele pot fi benefice pentru sănătatea inimii - dacă le alegeți pe cele nesărate și neprăjite”, notează Geiger.
Citește și: Semințele din bucătărie care reglează colesterolul. Este plin de beneficii și costă 10 lei
Alegerea semințelor de floarea-soarelui nesărate este esențială pentru obținerea acestor beneficii, deoarece cantitățile excesive de sodiu din sare pe perioade mai lungi de timp pot contribui la creșterea nivelului tensiunii arteriale (cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială).
Între timp, fibrele solubile din semințele de floarea-soarelui se leagă de colesterolul alimentar în intestinul subțire, ajutând la eliminarea acestuia din organism, în loc să fie absorbit în fluxul sanguin și să aibă un impact negativ asupra nivelului colesterolului din sânge.
Nivelurile ridicate de colesterol circulant pot duce la acumularea de plăci pe vene și artere, cunoscută și sub numele de ateroscleroză, care este o caracteristică cheie a anumitor boli de inimă.
„Semințele de floarea-soarelui conțin, de asemenea, o grăsime nesaturată, sănătoasă, numită acid linoleic, care ajută la promovarea relaxării vaselor de sânge și la scăderea colesterolului”, adaugă Geiger.
Susțin sănătatea tiroidiană
Fiind o sursă fantastică de seleniu, semințele de floarea-soarelui pot îmbunătăți sănătatea tiroidei, deoarece acest mineral este concentrat în glandele tiroidiene.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mâncăm semințele din pepenele roșu? Sunt benefice sau nocive pentru organism?
Susțin sănătatea metabolică
Fibrele, proteinele și grăsimile sănătoase găsite în aceste semințe gustoase susțin sănătatea metabolică. Nutrienții lor ajută la încetinirea digestiei și previn nivelurile instabile de zahăr din sânge.
Acest lucru este deosebit de benefic pentru cei cu probleme metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, care necesită o gestionare atentă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ajută la creșterea senzației de sațietate.
Citește și: Semințele minune care revoluționează bucătăria mondială. E o „bombă de sănătate” plină de vitamine
Întăresc imunitatea
„Dacă sunteți în căutarea unor ingrediente care să ajute sistemul imunitar, luați în considerare semințele de floarea-soarelui, deoarece acestea conțin seleniu și zinc, ambele susținând sănătatea imunitară”, spune Geiger.
În plus față de zinc și seleniu, aceste semințe oferă, de asemenea, cantități mari de vitamina E, cupru și compuși vegetali. Toți acești micronutrienți acționează ca antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și îndepărtează moleculele radicalilor liberi care cauzează boli în organism.
Stimulează sănătatea digestivă
Semințele de floarea-soarelui sunt cu siguranță un aliment sănătos pentru intestin. Acestea conțin atât fibre insolubile, cât și solubile, ambele susținând regularitatea digestivă.
Fibrele solubile acționează ca un prebiotic, sau o sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care trăiesc în microbiomul intestinal.
Microbiomul intestinal este situat în principal în intestinul gros și este strâns legat de mai multe aspecte ale sănătății dincolo de digestie, inclusiv imunitatea și sănătatea creierului (pentru a numi doar câteva).
Susțin sănătatea pielii
Grăsimile sănătoase și vitamina E din semințele de floarea-soarelui hrănesc pielea. Ambii nutrienți oferă beneficii antiinflamatorii pentru piele, în timp ce vitamina E, în special, oferă o anumită protecție împotriva razelor nocive de lumină ultravioletă (UV).
Cine ar trebui să evite semințele de floarea-soarelui?
Beneficiile pentru sănătate asociate cu semințele de floarea-soarelui sunt abundente, însă anumite persoane ar trebui să le evite.
Deși alergiile la semințele de floarea-soarelui sunt mult mai puțin frecvente decât alergiile la arahide și nuci, ele există, iar cei care suferă de ele ar trebui să se ferească.
„Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, mai bogate în calorii și, dacă sunt sărate, pot conține mult sodiu”, adaugă Geiger.
Exagerarea cu semințele de floarea-soarelui sărate poate duce la dificultăți în gestionarea nivelului tensiunii arteriale la cei cu hipertensiune (din nou, dacă sunt sărate!).
„Consumul excesiv de semințe de floarea-soarelui poate duce, de asemenea, la un aport prea mare de cadmiu, un metal greu pe care floarea-soarelui îl absoarbe din sol în timpul creșterii”, spune Geiger.
Din fericire, acest lucru ar deveni o preocupare doar în cazul unui consum mare de semințe de floarea-soarelui.