Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.05.2024 - 20:44
Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

la unele fructe e clar că coaja nu este comestibilă, dar la altele ne întrebăm dacă o putem mânca, nu numai din cauza texturii sale, ci și din cauza oricăror reziduuri chimice rămase pe ea.

SHARE

Pe măsură ce vara se apropie, tot mai multe fructe sunt puse în farfuriile noastre și chiar le mâncăm direct din copaci. Există două motive pentru care trebuie să curățăm unele fructe, unul este că nu sunt comestibile, iar celălalt este că pot conține reziduuri chimice care nu pot fi spălate.

Cunoaștem și alte fructe care cresc la noi în țară, așa că știm că coaja merelor și perelor se poate mânca - curățată temeinic.

Cu toate acestea, nu toată lumea este conștientă de consumul de fructe exotice. Deși coaja ananasului nu este otrăvitoare, nu o mâncăm crudă, deoarece este mult mai tare decât pulpa în sine.

Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

Stratul care alcătuiește cochilia, spectaculoase secțiuni hexagonale mici, corespund de fapt florilor topite ale plantei.

Direct sub piele, însă, se găsește o cantitate enormă de enzimă antiinflamatoare și regeneratoare bromelaină.

Cei care nu vor absolut să renunțe la asta pot mânca coaja amestecată cu fructele sau coaptă.

Citește și: 2.000.000 de români nu au asigurare de sănătate. Ce se întâmplă cu ei când au nevoie tratament?

Chiar și mangourile dulci și suculente disponibile în țara noastră trebuie curățate înainte de a fi consumate. 

Coaja, coaja și frunzele acestui fruct conțin și urushiol, o toxină de iedera otrăvitoare care poate provoca disconfort precum erupții cutanate, umflare sau chiar probleme de respirație.

Cu toate acestea, se recomandă evitarea consumului de coajă în cantități mai mari . 

Avocado este cel mai bine consumat în salate sau ca garnitură. Acest fruct trebuie curățat înainte de a fi mâncat, deoarece coaja este necomestabilă.

Ai putea să-l mănânci, dar...

În principiu, coaja citricelor ar putea fi consumată, dar numai dacă se dovedește că sunt din cultură ecologică.

Deși nu mulți oameni vor să mestece coaja groasă a unei portocale, lămâie sau mandarina mai subțire, chiar dacă se știe că nu conțin substanțe chimice, ne bucurăm să folosim coaja acestor fructe rasă în prăjituri, gemuri și ceaiuri.

Citeşte şi: La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni

.Puteți vedea cum au fost tratate fructele pe eticheta produsului, precum și dacă produsul este clasificat ca fiind ecologic.

Cumpărătorul trebuie să fie informat și dacă coaja fructului este improprie pentru consum din cauza pesticidului utilizat. Dacă nu vedeți această etichetă, atunci pentru a fi în siguranță, considerați-o ca coaja care nu este folosită pentru citrice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te