Ce alimente să nu consumăm dacă luăm medicamente. Nu doar alcoolul trebuie evitat, ci și broccoli

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.10.2022 - 12:03
Pastile- Foto: PEXELS PHOTOS
Pastile- Foto: PEXELS PHOTOS

Multă lume știe că nu este bine să consumi alcool dacă iei pastile. Medicii avertizează că există și alte alimente pe care nu ar trebui să le avem în alimentație dacă luăm medicamente.

SHARE

Medicul Mihaela Bilic a explicat totuși de ce nu este bine să consumăm băuturi alcoolice dacă luăm pastile. „Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și crește efectul medicamentelor. Nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive antialergice. Consumul simultan de alcool și medicamente dublează inclusiv efectele alcoolului, veți avea senzația că ați băut de 2 ori mai mult”.

Însă nici sucul de grepfruit nu interacționează bine cu anumite pastile. „ Sucul de grepfruit are efect negativ pe 20 de tipuri de medicamente: antihipertensive, anticoagulante, antihistaminice, antivirale, sedative, hormoni. El blochează descompunerea medicamentelor, prin urmare substanțele active se vor acumula în organism și pot ajunge la un nivel toxic”, spune medicul.

Citește și: VIDEO Magicianul Robert Tudor, amenințat de un alt magician: E un interlop, un samsar cu susținere

De asemenea, nici produsele lactate nu sunt recomandate în dieta peroanelor care consumă anumite medicamente precum. „Laptele și produsele lactate conțin calciu care formează compuși insolubili cu anumite substanțe active din medicamente. Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, pentru că laptele dizolvă rapid pelicula protectoare a pilulelor”.

Citește și: VIDEO Logan cu girofaruri rămas în drum, împins de polițiști. Europol: E nevoie de mașini noi

Mihaela Bilic mai spune și că alimentele precum varză, broccoli, spanac, avocado pătrunjel și alte alimente bogate în vitamina K „intră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sângeintră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sânge”.

Nici alimentele bogate în fier nu ar trebui consumate de cei care iau penicilină, tratamente cu hormoni sau antihipertensive. Ficatul, spanacul, brocoli, pătrunjelul, kiwi și citricele sunt astfel de alimente care modifică pH-ul intestinal.

„Atenție, cerealele integrale consumate în exces accelerează tranzitul intestinal și scad absorbția substanțelor active din medicamente. Același efect negativ îl are și consumul de fructe bogate în sorbitol (prune sau smochine)”, a mai scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te