Cercetările avertizează asupra sfârșitului ciupercii Camembert. Deoarece tulpina nu se reproduce pe cale sexuală, nu se adaugă material genetic nou
Cercetătorii francezi au avertizat cu privire la un sfârșit al brânzei Camembert, cu crusta sa albă și pufoasă. O singură tulpină fungică din specia Penicillium camemberti este folosită în prezent pentru această brânză moale, potrivit derstandard
Citește și: Brânzeturi unice din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață
Tulpina nu se reproduce pe cale sexuală, astfel încât nu se adaugă material genetic nou. În timp, aceasta și-a pierdut capacitatea de a produce sporii necesari pentru reproducere.
Un tip de brânză nu se va mai vinde în supermarketurile românești. „Nu se reproduce suficient”
În articol se precizează că în prezent a devenit foarte dificil pentru producători să obțină cantități suficiente din tulpina de ciuperci. Cu toate acestea, biologul Tatiana Giraud, de la Universitatea Paris-Saclay, nu vede o amenințare pe termen scurt. "Industria Camembert nu va fi amenințată în următorii cinci până la zece ani", a declarat ea în ziarul "Le Parisien". "Dar vrem să atragem atenția asupra pericolelor unei standardizări prea mari a speciilor", o citează "Libération".
Citește și: Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?
În România, 100 de grame de brâznă Camembert costă 12 lei de la producătorul Delaco.
Roquefort este și el amenințat
Până la mijlocul secolului XX, crusta de Camembert era de fapt uneori ușor portocalie, cenușie sau verde, potrivit revistei CNRS. Cu toate acestea, companiile s-au concentrat atunci exclusiv pe utilizarea tulpinii albe de ciupercă, care era deja folosită pentru Camembert din 1902. Problema diversității scăzute a microorganismelor există și în cazul altor tipuri de brânză, cum ar fi Roquefort, potrivit CNRS. Cu toate acestea, Camembert este deosebit de amenințată.