Tot mia multe fructe până mai ieri exotice care erau cultivate la mii de kilometri depărtare de România au prins rădăcini pe solul de la noi.
Citește și: Alimentul denumit și „perla neagră” care topește rapid grăsimile și previne îmbătrânirea
Unele dintre ele au devenit, astfel, mia ieftine. Ele au multe vitamine și sunt foarte sănătoase
Furctul minune adus din China care crește la Dăbuleni. Te scapă de insomnie și reglează digestia
Un ultim astfelde fruct este curmalul. Dar nu orice curmal, ci curmalul chienzesc, foarte bun păentru sănătate.
Vurmalele chinezești sunt fructe dulci care pot fi uscate și folosite în deserturi sau mâncate proaspete ca o gustare sănătoasă. Atunci când sunt consumate proaspete, sunt sărace în calorii și bogate în fibre și antioxidanți.
Fructele Jujube, cunoscute și sub denumirea de curmale roșii sau chinezești, sunt originare din sudul Asiei, dar au devenit populare în întreaga lume.
Citește și: Uleiul care are beneficii miraculoase pentru ten. Produce colagen și elimină definitiv ridurile
Aceste fructe mici și rotunde cu un sâmbure care conține semințe cresc pe arbuști sau copaci mari cu flori. Când sunt coapte, sunt roșu închis sau violet și pot apărea ușor încrețite.
Foto. Curmale roșii / Profimedia Images
Datorită gustului lor dulce și texturii gumoase, acestea sunt adesea uscate și utilizate în dulciuri și deserturi în părțile din Asia în care cresc frecvent.
Curmalele te scapă de anxietate și insomnie
În medicina alternativă, sunt utilizate pe scară largă pentru a îmbunătăți somnul și a reduce anxietatea.
Fructele Jujube sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.
O porție de 100 grame de curmale crude, sau aproximativ 3 fructe, furnizează:
Calorii: 79
Proteine: 1 gram
Grăsimi: 0 grame
Carbohidrați: 20 grame
Fibre: 10 grame
Vitamina C: 77% din valoarea zilnică (DV)
Potasiu: 5% din VD
Datorită conținutului lor ridicat de fibre și a numărului scăzut de calorii, curmalele roșii reprezintă o gustare excelentă și sănătoasă.
Acestea conțin cantități mici de mai multe vitamine și minerale, dar sunt deosebit de bogate în vitamina C, o vitamină importantă cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității.
Curmalele sunt și puțin dulci
Ele conțin, de asemenea, o cantitate destul de mare de potasiu, care joacă roluri vitale în controlul muscular și echilibrul electrolitic, scrie healthline
În plus, fructele jujube conțin carbohidrați sub formă de zaharuri naturale, care oferă energie organismului. Cu toate acestea, jujubelele uscate, care sunt mai frecvent consumate și folosite la gătit în multe părți ale lumii, au un conținut mult mai mare de zahăr și calorii pentru aceeași greutate a fructelor proaspete.
În timpul uscării, zaharurile din fructe se concentrează, iar în timpul prelucrării se poate adăuga zahăr suplimentar.
În stațiunea de cercetare de la Dăbuleni, curmalul chinezesc o duce foarte bine. Producătorii pot scoate chiar și 20 de kilograme de fructe dintr-un singur pom, scrie Digi24