Mierea este alegerea sănătoasă, atunci când vrem să ne îndulcim ceaiul sau alte băuturi. Ea poate substitui zahărul chiar și în deserturi, însă este important să fim atenți la un anumit aspect, atunci când folosim miere.
Profesorul Dr. Alexandru Vlad Ciurea, deși recomandă să consumăm miere în loc de zahăr, atenționează asupra faptului că mierea poate să devină toxică la temperaturi înalte, de exemplu, când o punem în ceaiul fierbinte.
Citește și: Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?
„Zahărul super rafinat este toxic pentru creier”, spune profesorul, care recomandă mierea, însă, tot el spune că aceasta trebuie pusă în cafea sau ceai după ce lichidele s-au răcit puțin.
„În lichidele fierbinți, mierea devine toxică”, spune profesorul, în cadrul unui podcast, scrie Almanah Online.
Ce beneficii are mierea?
Mierea are foarte multe beneficii pentru organism. Ea poate contribui în tratarea sau prevenirea mai multor afecțiuni.
Bolile cardiovasculare. Antioxidanții din miere ar putea fi asociați cu reducerea riscului de boli de inimă.
Tuse. Studiile arată că mierea combate tusea pentru unele persoane cu infecții respiratorii.
Citește și: Cum ajută mierea de albine să scapi de kilogramele în plus? De ce trebuie consumată înainte de somn?
Boli gastrointestinale. Dovezile sugerează că mierea ar putea ajuta la ameliorarea afecțiunilor tractului gastrointestinal.
Boli neurologice. Studiile sugerează că mierea ar putea oferi beneficii în combaterea depresiei și anxietății. În unele studii, s-a demonstrat că mierea ajută la prevenirea tulburărilor de memorie.
Îngrijirea rănilor. S-a demonstrat că utilizarea topică a mierii favorizează vindecarea rănilor, în special în cazul arsurilor.