Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.01.2025 - 17:16
Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor - Foto: Freepik
Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor - Foto: Freepik
Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor - Foto: Freepik
Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor - Foto: Freepik

Creșterea aportului de calciu și lactate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%, potrivit celui mai mare studiu cu privire la legătura dintre regimul alimentar și cancerul colorectal (intestinal), realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie.

SHARE

Cercetătorii au urmărit 97 de factori de dietă şi impactul lor asupra riscului de cancer colorectal pe un eşantion de mai mult de jumătate de milion de femei. Autorii studiului susţin că nu există niciun motiv pentru care aceste date să nu fie valabile şi pentru bărbaţi.

Laptele și brânzeturile reduc riscul apariției cancerului. Cercetătorii spun că se aplică femeilor

În cadrul celui mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la legătura dintre dietă și cancerul intestinal, cercetătorii de la Unitatea de epidemiologie a cancerului și sănătatea populației din cadrul Universității Oxford au constatat că o cantitate suplimentară de 300 mg de calciu în fiecare zi este asociată cu o scădere cu 17% a riscului de cancer colorectal.

Analiza Cancer Research UK, care a finanțat studiul, a arătat că anual sunt depistate aproximativ 44.000 de cazuri de cancer colorectal, ceea ce îl face al patrulea cel mai frecvent cancer din Regatul Unit. Studiile sugerează că mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer colorectal pot fi prevenite.

Citește și: Primul caz de infecție cu virusul chinezesc HMPV confirmat în România. Pacientul, izolat în spital

Cercetătorii au utilizat date privind regimul alimentar de la peste 542.000 de femei care au participat la studiul Un milion de femei și au analizat dosarele de sănătate ale acestora pe o perioadă medie de 16 ani pentru a investiga legătura dintre 97 de produse alimentare și nutrienți și riscul de cancer colorectal.

Citește și: Se repetă scenariul COVID? Ce spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre virusul HMPV?

Rezultatele au arătat că alimentele și băuturile bogate în calciu, cum ar fi laptele și iaurtul, au fost asociate cu un risc mai scăzut de diagnosticare a cancerului intestinal. S-a constatat totodată că, în ceea ce privește calciul acesta are un efect similar atât din sursele lactate, cât și din alte alimente (produse non-lactate), ceea ce sugerează că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului.

Citește mai mul pe 360medical.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te