Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.11.2024 - 07:44
Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică? - Foto: freepik.com
Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică? - Foto: freepik.com

O legumă foarte cunoscută este preferată de românii care țin post pentru că oferă sațietate. Însă poate deveni periculoasă pentru sănătate, dacă este preparată într-un anumit fel.

SHARE

O legumă foarte cunoscută este preferată de românii care țin post pentru că oferă sațietate. Însă poate deveni periculoasă pentru sănătate, dacă este preparată într-un anumit fel. 

Este vorba despre cartof, iar nutriționistul Mihaela Bilic a explicat de ce este un aliment bun. 

Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică?

Cartofii sunt legumele cel mai des consumate în perioada posturilor. Sunt probabil cel mai ușor de gătit și sunt și foarte delicioși. Însă mulți spun că nu sunt sănătoși sau că îngrașă. 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a afirmat că aceștia ”nu trebuie să fie puși la colț”

”Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el (cartoful n.r.) era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon.

Citește și: Salamul și cartofii prăjiți, buni pe timp de caniculă? Cine recomandă acest lucru?

Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.

Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.

Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a explicat Mihaela Bilic la Știrile ProTV.

Cartofii prăjiți absorb grăsimea ca un burete

Citește și: Pot cartofii prăjiți să fie benefici pentru sănătate? Care e condiția? Răspunsul specialiștilor

În schimb, cartofii prăjiți devin bombe calorice însă indicele glicemic al acestora scade.

”Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.

În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjitDe la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii.

Leguma cel mai des consumată în timpul postului: ”Ține de foame” Când devine bombă calorică? - Foto: freepik.com

Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, a spus Mihaela Bilic.

Citește și: Ce poți să mănânci cu 10 lei pe zi în România. Meniul ”de supraviețuire la cel mai jos nivel”

Ea a spart și mitul conform căuia cartofii congelați nu ar fi buni. 

”Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant.

Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai spus Bilic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te